Uniós pénzeket zároltak

Jelentős uniós források kifizetését fagyasztotta be ideiglenesen az EU Nagy-Britanniában.
NAPI, 2011. február 17. csütörtök, 10:41
Fotó:

Az EU strukturális támogatásainak elosztása körüli szabálytalanságok miatt az Európai Bizottság (EB) ideiglenesen felfüggesztette egyes uniós források kifizetését Nagy-Britanniában az elmúlt év végén - idézte a Financial Times az EB jelentését. A 184 millió eurós regionális keret nem volt hozzáférhető október közepétől december közepéig.

Összesen tíz brit regionális hatóságot érintett az ügy, miután az EB auditján kiderült, hogy nem áttekinthető a projektek és a projektgazdák kiválasztásának módja, illetve a források elköltésének rendje. A tilalmat végül feloldották, de azzal a figyelmeztetéssel, hogy a brit hatóságoknak megbízhatóbb monitoring- és ellenőrzési rendszert kell kiépíteniük. Jelenleg 40 millió euró értékű, december végén felfüggesztett skót kifizetés van zár alatt.

Az ügy azért kínos Nagy-Britanniának, mert a londoni kormány évek óta az egyik legkitartóbb bírálója az EU-költségvetés elköltése körüli szabálytalanságoknak. A szigetországon kívül Svédország, Dánia és Hollandia is tudni akarja, hogyan használják fel az évi 140 milliárd eurós büdzséhez adott hozzájárulásukat.

George Osborne brit pénzügyminiszter a héten tagadta meg az unió 2009-es zárszámadásának aláírását arra hivatkozva, hogy annak auditorai immáron a 16. egymást követő évben nem képesek meggyőző képet adni a közös pénz felhasználásának részleteiről.

Ugyanakkor Nagy-Britannia nem az egyedüli ország, amely veszteségeket szenvedett el az uniós források kifizetésének felfüggesztése miatt. Németországra, Spanyolországra és más országokra is ideiglenes szankciókat szabtak ki 2010 első hónapjaiban - derült ki az EB jelentéseiből.

HOZZÁSZÓLÁSOK