Uniós vezetők figyelmeztetést küldtek Törökországnak

A török hatóságoknak a rendkívüli állapot idején is teljes mértékben tiszteletben kell tartaniuk a demokrácia és a jogállamiság alapelveit, valamint az alapvető jogokat - figyelmeztetett csütörtök este Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn uniós bővítési biztos.
MTI, 2016. július 21. csütörtök, 23:49
Fotó: Napi.hu

A két uniós vezető közös nyilatkozatban közölte, hogy aggodalommal figyelik a törökországi fejleményeket, miután Recep Tayyip Erdogan török államfő három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el az előző heti puccskísérlet nyomán, és azt csütörtökön az ankarai törvényhozás is jóváhagyta.

Elfogadhatatlannak nevezték az oktatási és az igazságügyi rendszert, illetve a médiát érintő közelmúltbeli döntéseket, továbbá kiemelték, hogy az alapvető jogok érvényesülését a rendkívüli állapot idején is biztosítani kell.

Federica Mogherini és Johannes Hahn emellett önmérsékletre szólította fel a török szerveket, és arra, hogy minden körülmények között garantálják a tisztességes tárgyaláshoz való jogot.

A rendkívüli állapot lehetővé teszi az elnöknek a rendeleti úton történő kormányzást, és korlátozhatják az állampolgárok alapvető szabadságjogait.

Rendkívüli állapot idején kijárási, járműforgalmi tilalmat lehet életbe léptetni, be lehet tiltani a gyűléseket és demonstrációkat, a biztonsági erők járműveket és ingatlanokat kutathatnak át és foglalhatnak le, valamint ellenőrizhetik a szárazföldi, a légi és a vízi közlekedést. A hatóságok továbbá korlátozhatnak vagy betilthatnak média- és sajtótermékeket az intézkedés idején.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

David Dakota, 2016.07.22 05:50

Mindez jó lenne, ha lenne az uniónak ütőkártyája a törökökkel szemben. De nincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html