Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök aláírta azt a rendeletet, amely kötelezi az ország legnagyobb exportvállalatait, hogy adják el külföldi devizakészleteik egy részét. Ezzel kell hozzájárulniuk a rubel árfolyamának stabilizálásához - idézte a Kommerszant napilap meg nem nevezett forrásokra alapuló információját a Reuters. Az orosz újság számításai szerint ennek eredményekét a következő két hónapban a cégek napi egymilliárd rubellel áraszthatják el a pénzpiacokat.

Ez a jegybank múlt héten elfogadott intézkedéseivel együtt segíthet megfékezni az orosz valuta árfolyamának hullámzását. A központi bank néhány nappal ezelőtt vállalta, hogy jövőre feltőkésíti a rászoruló kereskedelmi pénzügyi szervezeteket, ideiglenesen lehetővé tette, hogy a pénzintézetek korábbi rubelárfolyamokkal számoljanak, megígérte, hogy devizalapjai terhére folytatja forrásaukcióit és erősíti a moszkvai tőzsde likviditását.

A Kommerszant úgy tudja, hogy a kormány elküldte az utasítását olyan vállalatoknak, mint a Gazprom gázóriás, a Rosznyefty és a Zarubezsnyfty olajcég vagy az Alrosa gyémánt-előállító. A rubel három százalékkal erősödött a dollárral szemben a hír napvilágra kerülését követően. A kormány nem kommentálta a lapértesülést. A jegybank korábban jelezte, hogy jó ötletnek tartaná a vállalatok devizakészleteinek bevonását a rubel értékének védelméért folytatott harcba.

Az orosz központi bank szerdán közölte, hogy devizaadósságról kiállított váltókat fogad el devizahitelek fedezeteként azzal a céllal, hogy lehetővé tegye olyan orosz vállalatoknak hiteleik refinanszírozását, amelyek előtt a nyugati szankciók miatt bezárultak a külföldi tőkepiacok kapui. A lépés egyúttal a rubelre nehezedő eladási nyomás gyengítését is szolgálja.

A pénzügyminisztérium már lépett

Közben - szerdai hírek szerint - az orosz pénzügyminisztérium már be is váltotta azt az ígéretét, miszerint "megkezdi elfekvő devizájának az eladását a rendkívül alulértékelt rubel védelmére", ez a tartalék - mint később kiderült -, a tárca jegybanknál lévő, mintegy 7 milliárd dollárnyi devizatartalékát jelenti. Szerdán ennek egy részétől vált meg a rubel erősítése céljából: az orosz jegybank közlése szerint a múlt héten csütörtökön 500 millió dollárt, pénteken további 420 millió dollárt adott el a minisztérium megbízásából a nála elhelyezett devizatartalékból.

Aranyos találgatások

Meglepte viszont a piaci elemzőket, hogy kiderült: Oroszország nehéz pénzügyi helyzete ellenére folytatta aranykészletei felduzzasztását - írja a CNBC. Az elemzők egy része úgy véli, hogy emögött egyfajta aranydeviza-standard bevezetésének szándéka áll, amely elválasztaná a rubel árfolyamát a dollártól. Találgatások szerint Moszkva és Peking egy ideje fontolgatja egy olyan aranystandard rendszer bevezetését, amelyben a sárga nemesfém venné át a dollár helyét a nemzetközi kereskedelemben.

A korábbi aranydeviza-standard rendszerben az USA vállalta, hogy a dollárt meghatározott árfolyamon adott súlyú aranyra cseréli. Így a valuták dollárárfolyama egyszerűen adódott abból, hogy egy uncia aranyért hány dollárt, illetve más valutát kellett adni. Nixon elnök a hetvenes évek elején azért szüntette meg az amerikai valuta aranyra válthatóságát, mert az olajárrobbanás és a vietnami háború költségei miatt elszállt az infláció, ami a szűk sávba kényszerített árfolyam mellett túlértékeltté tette a dollárt.

Odébb van a'

Jin Rickards, a Tangent Capital igazgatója, aki sokat írt erről a kérdésről és úgy véli, hogy Moszkva valóban az aranyalapú valuta megteremtése felé szeretne haladni, arra figyelmeztet, hogy sok víz folyik még le a Volgán addig, amíg ezt a célt elérhetik. Oroszország tovább folytatja az arany felhalmozását, de külföldi devizatartalékokra is szüksége van, hogy áthidalja azt az időszakot, amíg eljut az rubel aranyra válthatóságához - fejtegette a CNBC-nek.

A legnagyobb gond, hogy az orosz valuta árfolyama már most is erősen hozzá van láncolva egy nyersanyag áralakulásához, nevezetesen az olaj árához. Ha aranyalapúvá válna, akkor egy másik árupiaci termékkel is összekapcsolódna, így annak árváltozásait is követnie kellene - mondta Phoenix Kalen, a Société Générale feltörekvő piacokkal foglalkozó részlegének igazgatója. Ezzel lehetetlenné válna, hogy a rubel árfolyamának szabad mozgása egyfajta sokkelnyelő funkciót lásson el.

Ezért Kalen nem hiszi, hogy az oroszok rubel-aranystandardot akarnának. Ugyanakkor úgy véli, hogy az arany felhalmozása hasznos, mert jobb befektetés, mint például az amerikai államkötvények vásárlása, ugyanis az utóbbiak a Fed szigorításai miatt várhatóan veszíteni fognak értékükből.