Aggasztó hírek Iránból

Irán üzembe helyezett több korszerű, urándúsító centrifugát – közölte szombati sajtótájékoztatóján az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) szóvivője, Behrúz Kamalvandi.
Szabó Zsuzsanna, 2019. szeptember 7. szombat, 10:55
Fotó: Reuters

Kamalvandi - akinek bejelentését az iráni állami televízió élőben közvetítette - azt mondta, hogy 40 centrifugáról van szó. Hangsúlyozta azt is, hogy Teherán nem tervezi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek kitiltását nukleáris létesítményeiből, és továbbra is az átláthatóságra törekszik. Az új centrifugákra szavai szerint az ország energiaszükségletének fedezése érdekében van szükség - írja az MTI-re hivatkozva a hirado.hu.

A szóvivő mindazonáltal arra is figyelmeztetett, hogy Európának nem sok ideje maradt a 2015-ös többhatalmi atomalku megmentésére, amelyet tavaly Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondott.

"Ha a másik oldal nem tartja magát a megállapodáshoz, Irántól sem lehet elvárni, hogy betartsa a kötelezettségeket" - jelentette ki, bár hozzátette azt is: Teherán lépései visszafordíthatóak, amennyiben megegyezés születik.

Vasárnap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megbízott főigazgatója Teheránban találkozik az AEOI vezetőjével, Ali Akbar Szálehivel és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel.

Irán péntek hajnalban jelentette be, hogy egy harmadik lépéssorozat keretében tovább csökkenti az atomalkuban vállalt kötelezettségeinek teljesítését: egyáltalán nem korlátozza az urándúsítással kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységét, benne az urándúsításhoz használt korszerű centrifugák fejlesztésével kapcsolatosakat sem. A döntésről az iráni külügyminiszter tájékoztatta az Európai Uniót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Juliusz48, 2019.09.10 09:09

Az izraeliek egyszer már lebombázták Irak ilyen irányú létesítményeit, és ahogy gondolom félelmükben ezt bármikor újra megtehetik Iránnal is. Nekik van atombombájuk, amivel az újjáépítést is tudják korlátozni jó pár évig. Nem hinném, hogy kíváncsiak lennénk rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.09.07 11:32

na ezek is megbuknának itt az
angol nyelvvizsgán
és így le is lehetne állítani a ziráni atomprogramot
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html