Űrháború: Az oroszok bíznak a nagy rakétájukban

Az orosz állami tulajdonú űrhivatal, a Roszkoszmosz fanyalogva fogadta Elon Musk amerikai milliárdos keddi sikeres rakétakísérletét. A szakértők nem mulasztják el megjegyezni, hogy nemrégiben még az oroszok álltak az igazán nagy hordozórakéták fejlesztésének élén.
Komócsin Sándor, 2018. február 11. vasárnap, 19:54
Fotó: AFP

Elon Musk, akit nem lehet azzal vádolni, hogy kerüli a nyilvánosságot, kétszer koppintott az oroszok orrára az elmúlt években: először az újrahasznosítható hordozórakéta kifejlesztésével, másodszor a 27 motorral hajtott SpaceX Falcon Heavy keddi fellövésével - emlékeztet Leonid Bershidsky a Bloomberg publicistája. Főként az utóbbival saját pályáján fricskázta meg az orosz medvéd.

Az oroszok már egyszer átéltek egy hasonló kudarcot. A legendás Szergej Koroljov, aki létrehozta az első műholdat és akinek vezetésével a Szovjetunió elsőként küldött embert a világűrbe, az 1960-as 1970-es évek fordulóján szintén egy szupernehéz hordozórakétán dolgozott. Egy 30 motoros eszközről lett volna szó, amellyel a Holdat, a Marsot és Vénuszt akarták megcélozni.

A mester azonban 1966-ban meghalt és nélküle nem tudták befejezni a projektet. Négyszer próbálták fellőni az N-1 névre keresztelt óriást, amely mind a négyszer felrobbant, főként azért, mert nem sikerült megoldani a 30 motor összehangolt működését.

Van valami

Must mérnökei megoldották a problémát, és bár kérdés, hogy lesz-e megrendelő a FalconX Heavy felhasználására, tény, hogy sikeresen teszteltek egy 64 tonna teher űrbe juttatására képes hordozórakétát. Nem tudom, mi van a hátterében, de az biztos, hogy egy kiváló trükköt láthattunk - kommentálta a keddi kilövést Igor Burenkov, az orosz állami űrügynökség, a Roszkoszmosz szóvivője a Moscow Times cikke szerint.

Szerinte a Tesla Roadster űrbe küldése csak egy promóciós akció volt szó Musk részéről, hogy elfedje cége pocsék tőzsdei gyorsjelentését. Ez utóbbi annyiban igazolódott, hogy a Tesla 2017 utolsó három hónapjában története legnagyobb negyedéves veszteségét számolta el.

Burenkov jelezte, hogy a Roszkoszmosz tervei szerint 2028-ra fejlesztik ki az új orosz szupernehéz hordozórakétát és 2030-ban ki akarják tűzni az orosz zászlót a Holdra.

Még Kína is

A Bloomberg publicistája viszont emlékeztet arra, hogy ha ez a tervük, akkor várhatóan még Kína is hamarabb kifejleszti saját óriási hordozórakétáját, mint Oroszország. Nehéz megindokolni, hogy miközben a Roszkoszmosz mögött ott áll az orosz állam minden anyagi erőforrásával, egy kölyökképű amerikai showman leiskolázza őket.

Még többet mond azonban Vitalij Egorov, a magántulajdonban lévő Dauria Aerospace műholdgyártó szóvivője írt a Facebookon. Musk valójában semmi fantasztikusat nem csinált, Koroljov közel állt ehhez ötven évvel ezelőtt, akárcsak Valentyin Glusko rakétamérnök. A szovjetek meg tudták csinálni, az oroszok is meg tudnák.

Sokan kérdezik tőlem - folytatja a szóvivő -, hogy meg tudnánk-e ismételni a SpaceX sikerét. Technikailag igen: egy újrahasználható vagy egy szupernehéz rakéta előállítása matematikai kérdés. Akik hiányoznak, azok az ötvenes-hatvanas évek álmodozói. Célok kellenének, hogy hova repüljünk, mivel repüljünk és főként, hogy miért tűzzük ki magunk elé ezeket a célokat.

A fotó forrás: Kirill Kudryavtsev/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.02.13 17:08

@atombandi: "szerinted nem jartak a holdon?"

Dehogynem, film is van róla, kitűzték az amerikai zászlót is, csak úgy lobogott a szélben... azóta tudjuk hogy milyen szeles hely az a Hold, ugye móricka?

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.02.12 11:44

@Bahnsteig_Eins:
szerinted nem jartak a holdon?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.02.12 11:34

Csak remélni tudjuk, hogy amikor kitűzik az amerikai zászlót a Marsra, az nem fog lobogni a szélben, mint annak idején a "Holdon"...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.02.12 11:08

egyertelmuen eljott az ideje annak, hogy az allami szereplok a piaci urcegek megrendeloi legyenek. ha vannak cegek, akik at tudjak venni a urhajo gyartas es uzemeltetes feladatat a nasa-tol, akkor erdemes atadni nekik, olcsobb lesz, tehat adopenzeket sporol vele az allam. elon musk kilovesei mar igy is csak fele annyiba kerulnek, mintha a nasa csinalta volna.

a falcon heavy pedig egy boduletes meretu es kockazatu mediahack volt. az "okos" szerecsenmosdato szakerto, aki benyigte, hogy a negyedeves eredmenyeket akartak kozmetikazni, valojaban annyira szakerto, amennyire a megjegyzesebol latszik. a mult honapban mar latszott, hogy szarok lesznek az eredmenyek, tehat 1 honap alatt osszecsaptak a vilag legnagyobb urprojektjet, mi? az oroszok picsognak, mert a birodalmi technikajuk draga es elavult, fejleszteni meg mar 50 eve nem tudtak jobbat. kozephatalmi statusba sullyednek vissza, egyre tobb aspaktusbol is kezdenek kiszorulni a top5 orszagbol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html