A kínai vámszolgálat pénteken közzétett adatai szerint a világ legnagyobb szójabab-fogyasztójának számító Kína szeptemberben 1,73 millió tonnányi amerikai szójababot vásárolt, szemben a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 132 ezer tonnával. Augusztushoz képest 3 százalékkal emelkedett az agrártermék behozatala az Egyesült Államokból - írta az MTI.

A két ország között zajló kereskedelmi háború hevében Kína tavaly júliusban 25 százalékos pótvámot vetett ki egy sor amerikai importtermékre, köztük az Egyesült Államok számára politikai jelentőséggel bíró szójababra, ami jelentősen lecsökkentette a kínai rendelések mennyiségét.

A pekingi vezetés a kereskedelmi tárgyalások pozitív előmenetelének megalapozására tett gesztusként idén engedményeket tett a szójababot sújtó pótvámokat illetően. Ezen a héten például bejelentették: 10 millió tonnányi amerikai szójababot vehetnek a pótvámok megfizetésének kötelezettsége nélkül a kínai beszállítók.

Kína összes szójabab importja ugyanakkor visszaesett szeptemberben, ami nagyrészt annak tudható be, hogy az afrikai sertéspestis járvány megtizedelte a kínai sertésállományt, emiatt pedig visszaesett a kereslet a takarmányként használt termékre.

A Business Times című szingapúri híroldal egy pénteken megjelent cikke szerint a kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokért felelős Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló, Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter, valamint Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes pénteken telefonon egyeztetnek ismét, miután e hónapban Washingtonban folytattak tárgyalásokat. Korábban mindkét fél úgy nyilatkozott: a tárgyalásokon jelentős előrelépést tettek egy részleges megállapodás kidolgozása felé.

A cikk szerint a kínai kereskedelmi minisztérium egyelőre nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, miszerint a telefonos egyeztetésen szóba kerülhet az amerikai agrártermékek importjának kérdése.