Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai külügyminisztérium közölte: amennyiben a kongresszus is elfogadja a megállapodást, Washington 32 darab F-35-ös harci repülőt szállít Lengyelországnak. Elemzők az MTI szerint megjegyzik: a megállapodás újabb jele Washington és Varsó mélyülő biztonságpolitikai együttműködésének.

Varsó - amerikai kommentárok szerint Moszkva vélt magabiztos fellépése miatti aggodalmától is vezérelve - fegyveres erői jelentős átalakításán, modernizálásán dolgozik. Májusban terjesztette elő Washingtonnak a vadászbombázók vásárlásra vonatkozó igényét. Az F-35-ös vadászgépekkel Lengyelország az elöregedő, még a szovjet korszakból származó harci gépeit, köztük a MiG-29-es elfogó vadászrepülőket és a Szu-22-es gépeket cseréli le.

Az amerikai külügyminisztérium szerdán közölte, hogy formálisan is értesítette a kongresszust a javasolt fegyverzeteladásról. Az ügylet - mint a külügyi közlemény fogalmaz - "egy NATO-szövetséges biztonságának erősítésével támogatja az Egyesült Államok nemzetbiztonságát és külpolitikai törekvéseit is". A kommüniké Lengyelországot Európa gazdasági fejlődése és politikai stabilitása számára fontos államnak nevezi.

A katonai együttműködésen kívül az Egyesült Államok és Lengyelország egy sor megállapodást kötött amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) vásárlásáról, szeptember elején pedig Mike Pence alelnök Varsóban egyezményt írt alá az 5G-technológiát illető együttműködésről.