Lassult az amerikai szolgáltatóipar

Enyhén lassult az amerikai szolgáltatóipari ágazat növekedése decemberben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport pénteken közzétett végleges adatai szerint - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. január 4. péntek, 20:40
Fotó: Pixabay

Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 54,4 pontra mérséklődött decemberben az előző havi 54,7 pontról. Az előzetes adat jóval gyengébb, 53,6 pont volt.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI ugyancsak 54,4 pontra csökkent a novemberi 54,7 pontról. A kompozit index szeptember óta a leggyengébb volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi.

Az eredményt kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: az adatok azt mutatják, hogy a gazdaság stabilan nőtt a negyedik negyedévben, a növekedés évesített üteme 2,5 százalék volt. A foglalkoztatottság továbbra is jelentősen, mintegy 190 ezerrel emelkedett a magánszektorban, miután a kereslet növekedésére a cégek bővítik kapacitásaikat, az új megrendelések bővülése azonban jelentősebben lassult.

HOZZÁSZÓLÁSOK