Meglepetést okozott az amerikai inflációs adat

Az Egyesült Államokban a fogyasztói árak a vártnál kissé erősebb ütemben emelkedtek márciusban, éves és havi összevetésben - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. április 10. szerda, 15:42
Fotó: Shutterstock

Az amerikai munkaügyi minisztérium szerdán azt közölte, hogy éves összevetésben 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban. Elemzők 1,8 százalékra számítottak a februári 1,5 százalék után.

Havi összehasonlításban a fogyasztói árak 0,4 százalékkal, 14 hónapra visszamenőleg a legnagyobb mértékben nőttek. Elemzők 0,3 százalékos emelkedést vártak a februári 0,2 százalék után.

Márciusban havi szinten 3,5 százalékkal nőtt az energiaár, ezen belül 6,5 százalékkal a benzinár, miközben az élelmiszerárak 0,3 százalékkal emelkedtek.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció éves szinten 2 százalékon állt márciusban a februári 2,1 százalék után. Elemzők 2,1 százalékos maginflációt becsültek márciusra.

Havi összevetésben 0,1 százalékkal nőtt a maginfláció, csakúgy, mint februárban. Szakértők 0,2 százalékot vártak márciusra.

HOZZÁSZÓLÁSOK