Bajban az üzletek Amerikában - nincs pénzük

Váratlan problémával találkoznak az élelmiszerboltok az Egyesült Államokban: nem tudnak visszaadni, miután a gazdaság egészében kifogytak az aprópénzből. Több helyen korlátozzák a készpénzhasználatot, illetve arra kérik a vevőket, pontos összeggel fizessenek.
Rácz Gergő, 2020. július 17. péntek, 09:39
Fotó: Getty Images

Nagy amerikai élelmiszerláncok mint a Walmart, Kroger vagy a CVS napi bajban vannak, mivel nem tudnak visszaadni a vásárlóknak. Egyszerűen nincs elég rendelkezésre álló aprópénz.

A furcsa jelenség oka kettős. A koronavírus járvány miatt a pénzverdékben is távolságtartási és egyéb biztonsági intézkedéseket vezettek be, ami visszafogta a termelést. Közben a karanténban lévő lakosság is kevesebbet járt el otthonról költeni, így az ő érméik se jutottak vissza a bankokhoz.

Júniusban a Federal Reserve, az amerikai jegybank is elkezdte kimérni, hogy hova, mennyi érme juthat az országon belül.

A boltok evidens megoldásokat vezettek be. Egyrészt igyekeznek előtérbe helyezni a kártyás fizetést, az olyan vevőket, akiknek ez nem opció arra kérik, próbáljanak meg pontos összeggel fizetni a vásárlásukkor.

A Kroger láncnál azt találták ki, felkérik a vásárlóikat, hogy az összeget, amit érmék hiányában nem tud a bolt visszaadni, felajánlják jótékonysági célokra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.07.17 14:46

Nem akarnak visszaadni, ez a folyamat kezdődik nálunk is.
Erről gyorsan le lehet szoktatni a gennyes boltosokat: ott kell hagyni az árut a pénztárnál, s nem vásárolni.
A kib@szott kereskedők elvannak szállva. Ott kell vásárolni, ahol a vevőt megbecsülik. Van áru, ülnek a pénztárban, s nem rinyálnak, hogy nem tudnak visszaadni.
Ha üres lesz az üzlete, leskelődhet a baromarcú üzlettulaj, hogy miből fog megélni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html