A szolgáltatóiparnak köszönhetően növekedett az USA gazdasága

A szolgáltatóiparnak köszönhetően tovább nőtt az amerikai gazdaság lendülete februárban a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet előzetes beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. február 21. csütörtök, 20:33
Fotó: Unsplash

A szolgáltatóipari teljesítmény a várakozást meghaladó mértékben növekedett az előzetes februári adatok alapján: a BMI értéke a januári 54,2 pontról februárban 56,2 pontra emelkedett. Szakértők szerényebb javulást, 54,3 pontot vártak februárra.

A feldolgozóipari BMI 53,7 pont lett, gyengébb a januári 54,9 pontnál, és rosszabb az elemzői várakozások átlagában szerepelt 54,7 pontnál.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával kalkulált kompozit BMI előzetes értéke 55,8 pontra nőtt februárban a januári 54,4 pontról. Szakértők kevésbé javuló mutatóra, 55,1 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a februári előzetes adatok alapján 2,5 százalékos éves amerikai gazdasági növekedést valószínűsít.

HOZZÁSZÓLÁSOK