Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének pénteken közölt előzetes adatai szerint júliusban a gazdasági teljesítmény mérőszáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 50 pontra javult a júniusi 47,9 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A feldolgozóipari és a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexből képzett kompozit index az előző öt hónapban folyamatosan gyengülést jelzett, a júliusi előzetes adat a gazdaság stagnálását mutatja.

A júliusi feldolgozóipari és a szolgáltatóipari BMI a vártnál kevésbé javult. A feldolgozóipari 51,3 pontra emelkedett a júniusi 49,8 százalékról, de elmaradt a szakértői várakozások átlagában szerepelt 51,5 ponttól. A szolgáltatóipari részmutató 47,9 pontról 49,6 pontra nőtt, nem érte el a várt 51 pontot.

Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatóipar teljesítményének javulását visszafogta az új megrendelések júliusi visszaesése, ami azzal függ össze, hogy ismét fellángolt a koronavírus-járvány az Egyesült Államokban, különösen a déli és a nyugati térségekben, aminek a következtében sok cég ismét bezárt, vagy elhalasztotta az újranyitást.

A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexen belül az új megrendelések alakulását jelző alindex 49,5 pontra gyengült a júniusi 49,9 pontról. Eközben a feldolgozóipari cégek azt jelezték, hogy új megrendeléseik január óta legnagyobb mértékben nőttek júliusban. Ennek megfelelően a feldolgozóiparban az új megrendelésekre vonatkozó alindex a júniusi 50 pontról 51,8 pontra emelkedett júliusra a pénteken ismertetett nem végleges adatok szerint.