David B. Cornstein budapesti amerikai nagykövet videón tette közzé az újévi köszöntőjét a nagykövetség Facebook-oldalán csütörtökön - vette észre a videót a hvg.hu.

A diplomata mindenek előtt az eredményekről beszélt, így arról, hogy 2019-ben Budapesten volt Mike Pompeo külügyminiszter, a két kormány aláírta a Védelmi Együttműködési Megállapodást (DCA), valamint hogy Washingtonban fogadta Trump a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort. A gazdasági eredmények között arról beszélt, hogy tavaly 5,3 milliárd dollár volt a kereskedelmi forgalom a két ország között, az amerikai cégek pedig 105 ezer embernek adnak munkát Magyarországon. Valamint beszélt még arról is, hogy Magyarország a nemzetközi fórumokon többször kiállt az Egyesült Államok oldalán, így például Izrael ügyében is.

Ezek után viszont arról beszélt, hogy kiemelten fontosnak tartja, hogy közös eredményeket érjen el Washington és Budapest több területen, így például az Egyesült Államok célja, hogy csökkenjen Magyarország fenyegetettsége az Oroszországból és Kínából érkező veszélyekkel szemben.

Azt is hozzátette a nagykövet, hogy törekedni fognak arra, hogy segítsék Magyarországot az energiaforrásainak a diverzifikálásában, hogy kevésbé függjön Oroszországtól. Azt kérte, hogy Magyarország álljon Amerika és a NATO mellett Ukrajna támogatásában a folyamatos orosz agresszióval szemben - írja a portál.