Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mikroblog-bejegyzésében az elnök azt írta, szívesen lehetővé teszi a kormányzati munka leállását, ha "a demokraták nem adnak nekünk voksokat a határ biztonságra, beleértve a falat is".

Ismételten sürgette, hogy az új bevándorlási törvénnyel szüntessék meg a vízumlottó gyakorlatát, az illegális bevándorlókat érintő "fogd el és ereszd el" politikát - amelynek értelmében az elfogott illegális bevándorlókat azonnal szabadon bocsátják -, és ismét kiállt a képességek és érdemek alapján befogadó bevándorlás-politika mellett. "Arra van szükségünk, hogy nagyszerű emberek jöjjenek hazánkba" - fogalmazott.

Annak ellenére, hogy a törvényhozás mindkét házában a republikánusok vannak többségben, nem sikerült keresztül vinniük az új bevándorlási törvényt, amely Donald Trump választási ígéreteinek egyike. A republikánusok is megosztottak ugyanis a kérdésben. Például: az amerikai-mexikói határon építendő falra az elnök 25 milliárd dollárt kért a kongresszustól e célra, Paul Ryan republikánus házelnök pedig éppen a héten ismét közölte ismét, hogy a törvényhozók ötmilliárd dollárnál többet nem szavaznak meg.

Legutóbb júniusban bukott el a republikánusok konzervatívabb táborának újabb törvényjavaslata.

Trump már többször fenyegetett kormányzati leállással annak érdekében, hogy rákényszerítse elképzeléseit a törvényhozókra. Januárban már volt egy három napig - hétvégén - tartó kormányzati leállás részben a bevándorlási törvény miatt, majd februárban újabb, akkor csupán néhány óráig tartó leállás történt.

A Politico című lap értesülései szerint Donald Trump a tanácsadóival és barátaival folytatott magánbeszélgetésekben nem egyszer érvelt azzal, hogy a fenyegetőzés a kormányzati leállással politikailag hasznos a számára, mert összefogja szavazóbázisát. A kongresszus republikánus politikusai közül azonban sokan nem értenek egyet vele.

Ron Johnson, a szenátus belbiztonsági bizottságának republikánus vezetője vasárnap a CBS televízióban arról beszélt, hogy mindenképpen meg kell próbálni elkerülni a kormányzati leállást, Steve Stivers ohiói republikánus képviselő pedig azt mondta, nem hiszi, hogy a kormányzati munka leállhat.

Fotó: AFP/Getty Images/Spencer Platt