Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke "hamarosan" elhagyja a Fehér Házat - jósolta a Newsweekben megjelent cikkében John LeBoutillier, aki 1981 és 1983 között republikánus parlamenti képviselő volt, azóta pedig politikai publicistaként keresi a kenyerét. Trump elnöksége nem éli túl 2019-et: hatalomgyakorlásának minden aspektusa arra utal, hogy egy látványos összeomlás felé tartunk, ami nem is olyan sokára bekövetkezhet - fejtegette véleménycikkében.

Az, hogy egyre kiszámíthatatlanabb és dühös viselkedése, az, hogy elszigeteli önmagát a környezetétől, és hogy képtelen hallgatni a felkészült tanácsadók javaslatára, hiába ő maga fogadta fel ezeket, mind a szakadék felé terelik az elnököt. A publicista szerint egyfajta időzített bombaként ketyeg Trump széke alatt Robert Mueller különleges ügyész vizsgálata az elnök választási kampánycsapatának orosz kapcsolatairól, amelyek célja a volt ingatlanmágnás hatalomra segítése lehetett.

Eladta volna magát?

LeBoutillier egészen messze megy a következtetések levonásában. Szerinte Mueller vizsgálata bizonyítékokat fog találni arra, hogy Trump kampányának finanszírozása érdekében eladta magát a legnagyobb ajánlatokat tevő jelentkezőknek, az oroszoknak, a szaúdiaknak, az emirátusoknak, a katariaknak. Bizonyítékok fognak előkerülni, amelyekből kiderül, hogy több millió dollár érkezett illegális utakon Trump 2016-os kampányának finanszírozására. Más szóval a publicista szerint Trump mintegy "eladó vagyok" táblával fordult pénzért másokhoz.

Az expolitikus megjegyzi azt, hogy az elnöknek gondjai vannak a kellően tapasztalt szakértők megszerzésével az adminisztráció csúcspozícióira. Két legnagyobb vesztesége 2018 végén Jim Mattis védelmi miniszter és John Kelly Fehér Ház-i stábfőnök lemondása volt. Ezek a kínos távozások negatív bizonyítványt állítottak ki Trump politikájáról. A washingtoni Brookings Institution kutatóintézet összesítése szerint az elnök legfontosabb munkatársai két év alatt 65 százalékban kicserélődtek, azaz irtózatos a fluktuáció.

Ellenzéki fenyegetés

Nancy Pelosi demokrata képviselő, a kongresszus ellenzéki többségűvé vált alsóházának elnöke nem zárja ki, hogy egy hivatalban lévő elnök ellen vádat emeljenek. Az NBC-nek adott interjújában arról kérdezték, hogy egyetért-e az igazságügyi minisztérium álláspontjával, miszerint ezt Muellernek nincs joga ezt megtenni. Szerinte ez csak egy vélemény, várjuk ki, mire jut a független ügyész vizsgálata, és mi lesz ennek a következménye.

Emellett azt sem zárta ki, hogy alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) induljon Trump ellen a Mueller-jelentés alapján. Ezzel kapcsolatban is az a véleménye, hogy ki kell várni, mi szerepel majd abban. Nincs olyan politikai megfontolás, amely miatt el kellene indítani vagy ki kellene zárni az impeachment lehetőségét - fejtegette.

Elégtelen

Donald Trump elbukta azt a vizsgát, amelyen bizonyítania kellett volna, hogy méltó az USA elnöki posztjára, amelyre az emberek 2016-ban megválasztották - írta szintén véleménycikkben Mitt Romney republikánus szenátor a Wahington Postban. Romney 2012-ben Barack Obama demokrata elnök kihívója volt, majd visszább lépett és csak a 2018-as időközi választásokon indult újra politikai megbízatásért - meg is választották szenátornak.

Az elnök bizonyos intézkedései hasznosak lehetnek, amiben elbukott, az az államfői karakter. Ennek híján van, ami árt az Egyesült Államok tekintélyének is - véli Romney, aki szakértők szerint a 2020-as elnökválasztás előtt elindulhat Trump párton belüli ellenfeleként a republikánusok elnökjelölti posztjának megszerzéséért.

A jobbik én

A konzervatív politikus szerint a mindenkori elnök fellépése jelentős részben befolyásolja a nemzet viselkedését, karakterét is. Az államfőnek egyesíteni kell az embereket és inspirálnia kell őket arra, hogy a jobbik énjükre hallgatva éljék az életüket. Trump és ebből fakadóan Amerikai hanyatlik - véli a cikkíró.

Romney szerint a Trump csapongásából fakadó külügyi gondok orvoslását is a hazai politikai viszonyok rendbe tételével kell kezdeni. Ennek a projektnek a legmagasabb hivatalban kell elindulnia, amelynek újra az ország egyesítőjeként és ösztönzőjeként kell működnie. Trump természetesen visszautasította Romney megjegyzéseit azzal vádolva őt, hogy irigyli, mert ő győzött 2016-ban, míg párttársa veszített 2012-ben. A republikánus párt elhatárolódott szenátora véleményétől.