Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A héten derült ki, hogy Donald Trump elnöki hatalmát kihasználva próbálhatott nyomást helyezni Ukrajnára, hogy legnagyobb demokrata elnökjelölti riválisa, Joe Biden és fia után nyomozzanak a helyi hatóságok.

Az ügy lényege, hogy Ukrajnában valóban folyik nyomozás pénzmosás gyanújával egy 33 millió dolláros ügyben, amely azt vizsgálja, hogy a herszoni olajterminált megszerezte az egykori elnök, Viktor Janukovics családi vagyonát kezelő üzletember, Szergej Kurcsenko, aki aztán azt átjátszotta három cég, köztük a Burisma Holding részére. Utóbbi igazgatótanácsában pedig nem más ült, mint Joe Biden fia, Hunter Biden. Ezt aztán vizsgálták is az ukrán hatóságok, de az akkori 2017-ben megválasztott ügyész közölte, sem az idősebb, sem az ifjabb Biden nem sértette meg Ukrajna törvényeit.

Viszont Donald Trump elnök júliusban váratlanul felfüggesztett egy Ukrajnának címzett segélyt, mégpedig a hírek szerint azért, mert így akart nyomást helyezni Volodomír Zelenszkij új ukrán elnökre, hogy folytassa a nyomzást Biden és fia ellen. A probléma ezzel az volt, hogy a Kongresszus addigra már jóváhagyta a katonai segély küldését Ukrajnába, hogy segítse az országot az orosz agresszió elleni védekezésben. De Trump és tanácsadói, köztük az akkori nemzetbiztonsági tanácsadó, John Bolton és Mark Esper védelmi miniszter megfúrták ezt, mondván meg akarják vizsgálni a kifizetések jó hasznosítását, miközben az ukrán elnököt akarhatták rábírni az újabb nyomozásra - írja a WSJ.

A New Yorkban tartózkodó Donald Trump amerikai elnök haragos Twitter-bejegyzésekkel reagált az ellene indítandó impeachment eljárás bejelentésére - írja az MTI. Ezt egyébként azért kezdeményezte Nancy Pelosi demokrata vezető, mert a nyilvánosságra került adatok alapján kiderült, hogy az elnök visszaélhetett a hatalmával.

"Teljességgel a demokraták boszorkányüldözéses átverése" - írta Donald Trump az egyik mikroblog-bejegyzésben. A másikban "az elnök zaklatásáról" írt, egy harmadik bejegyzésben pedig úgy vélte, hogy "egy ilyen fontos napot, mint amilyen az ENSZ-ben volt, sok munkával és oly sok sikerrel", a demokraták szerinte "szándékosan tönkre akartak tenni a boszorkányüldözéses szemetükkel".

"Még csak nem is látták a telefonbeszélgetés leiratát" - fogalmazott Trump az egyik mikroblog-bejegyzésében, majd a várható eljárásra utalva leszögezte: "Nagyon rossz ez az országunknak".

Kedden este a Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az elnök elleni támadásaikkal a demokrata politikusok "nemcsak patetikusak és pártpolitikai akciókat követnek el, hanem elmulasztják alkotmányos kötelességüket is". A kommüniké leszögezte: az amerikaiak "olyan választott vezetőket érdemelnek, akik azokra a kulcsfontosságú kérdésekre összpontosítják a figyelmüket, amelyekkel a családok életét javítani, a közösségeket erősíteni, a gazdaságot növelni és a nemzet biztonságát fenntartani lehet".

Kedd esti amerikai sajtóértesülések szerint egyébként a Fehér Ház már készíti elő a Trump-Zelenszkij telefonbeszélgetés leiratát, amelyet már szerdán nyilvánosságra is hoz. Donald Trump kedden utasította Mick Mulvaney-t, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnökét a beszélgetés teljes és szerkesztés nélküli nyilvánosságra hozatalára. "Majd meglátják, hogy az egy nagyon baráti hangvételű és teljesen helyénvaló beszélgetés volt" - írta az elnök kedden a Twitteren. Hozzáfűzte: "nem volt nyomásgyakorlás és nem volt +valamit valamiért+, mint Joe Biden és fia esetében".

Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor - akit Donald Trump egyik közeli szövetségeseként tartanak számon - egyik nyilatkozatában kedden úgy fogalmazott: a beszélgetés leiratának nyilvánosságra kerülése "történelmi esemény lesz".

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője kedden este kijelentette: a Trump-kormányzatnak a telefonbeszélgetés névtelen bejelentőjének panaszát a törvényhozók rendelkezésére kellene bocsátania. A kormányzat erre még nem reagált.