Még dübörög az amerikai munkaerőpiac

Enyhén, a vártnál kevésbé emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, híven tükrözve az erős munkaerőpiaci feltételeket, amelyek továbbra is támogatják a mérsékelt gazdasági növekedést - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 19. csütörtök, 15:46
Fotó: Shutterstock

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma kétezerrel, 208 ezerre nőtt a szeptember 14-én zárult héten. Elemzők nagyobb emelkedést, 213 ezres értéket vártak. Egy évvel ezelőtt megközelítőleg ekkorára, 212 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma.

Már a 237. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 750-nel, 212 ezer 250-re csökkent. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat. Tavaly ilyenkor 211 ezer 250-re rúgott az értéke.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 13 ezerrel, 1 millió 661 ezerre süllyedt a szeptember 7-ével végződött héten. Már a 127. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 3750-nel, 1 millió 677 ezer 500-ra esett. Ez a szám a 124. hete áll kétmillió alatt. Tavaly ilyenkor 1 millió 700 ezer 500-on állt a mozgóátlag.

Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog továbbra is, a munkaerőpiaci helyzet stabil, nem hatott rá különösebben a feldolgozóipar növekedésének lassulása és a recessziós aggodalmak sem. Egyelőre nem volt érdemi hatása az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi háborúnak sem, bár tavalyhoz képest lassult a foglalkoztatottság növekedése.

Az amerikai gazdaságban idén havi átlagban 158 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Ahhoz, hogy a munkaerőpiac lépést tudjon tartani a munkaképes korú lakosság növekedésével, havi százezer új állásra van szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK