Az Egyesült Államok nagyon bonyolult, elavult és sajtságos választási rendszerében lehetőség van a szavazás napja előtt leadni a voksokat az elnökjelöltekre. A korai szavazás (early voting) idén különösen népszerű volt a koronavírus-járvány miatt, így a CNN és az Edison Research összesítése szerint már több mint 100 millió szavazatot leadtak kedd előtt.

Ezek a szavazatok a regisztrált választók több mint 47 százalékát jelentik. Huszonegy államban és a különleges jogállású Washington DC-ben regisztrált szavazók több mint fele véleményt nyilvánított már.

Az idei választás a járvány dacára sokkal több embert mozgatott meg, mint a négy évvel ezelőtti. Legalább hat államban - Texasban, Hawaiin, Nevadába, Washingtonban, Arizonában és Montanában - az elmúlt napokban meghaladta a 2016-os választásokon elért teljes részvételi arányt a leadott korai voksok száma.

További hét államban a korai szavazatok száma meghaladja a 2016. évi összes leadott voks 90 százalékát - Észak-Karolinában, Oregonban, Coloradóban, Új-Mexikóban, Georgiában, Floridában és Tennessee-ben - is aktívak voltak az előzetesen választók.

Országszerte a már leadott 100,2 millió szavazólap 73 százalékát jelenti a 2016-os elnökválasztáson érvényes 136,5 millió szavazatnak.

A korai szavazatok lig kevesebb mint a fele származik abból a 16 kulcsállamból (többek közt Georgia, Michigan, Wisconsin, Florida és Texas), ahol eldőlhet a mostani választás.

Hagyományosan a korai szavazatok a Demokrata Párt jelöltjeinek kedvezett eddig. De 2020 van, valamint Donald Trump már okozott meglepetést elnökválasztáson.