Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország a németek "Kína-problémája" és Joe Biden megválasztott elnök új kormányának komolyan kell foglalkoznia ezzel a kérdéssel - írja a The Hill amerikai internetes portálon megjelent cikkében Simonyi András, Magyarország volt washingtoni nagykövete.

Ezzel arra utal, hogy a jelenlegi magyar rezsim ugyanúgy tagadja a liberális demokrácia és piacgazdaság értékeit, mint a kínai, miközben a német vezetés ugyanúgy együttműködik Magyarországgal, mint az amerikai Kínával. Az erős gazdasági kapcsolatokkal mindkét demokratikus ország politikai-ideológiai ellenfelét, egy a jogállamiságot erőteljesen korlátozó rendszert támogat.

Simonyi szerint annak a módszernek, ahogy az elmúlt tíz évben Németország kezelte magyar partnerét, riadójelzésnek kellene lennie. Megemlít egy esetet, ami mutatja a németek hozzáállását az ügyhöz. Pár éve, amikor a magyar kormány és szavazói elkezdték eltávolítani az országot a nyugati orientációtól az illiberális állam felé, a német kereszténydemokrata CDU egyik vezető politikusa vele beszélgetve úgy reagált erre, hogy "Magyarország nem fontos". Ugyanezt hallotta a másik berlini kormánypárt, a szociáldemokraták köreiből is.

Stabilizálják az Orbán-rendszert

A cikkíró szerint a német politikusok tévednek. Úgy kellene kezelniük a demokrácia magyarországi leépítését, mint egy az EU-n belül jelentkező rákos daganat első, határozott jelét. Sajnálatos módon azonban amikor Németország szembe kerül azzal a választási lehetőséggel, hogy kiálljon-e a szabadság és a demokrácia mellett vagy a gazdasági érdekeit kövesse, akkor az utóbbit választja. Magyarország a német autógyártók összeszerelő üzeme lett és a jelenlegi magyar rezsim biztosítja a tevékenységükhöz a politikai stabilitást. Cserébe Berlin megvédte Orbán Viktor kormányát, amikor a jogállam leépítése miatt az EU-ban támadták.

Simonyi úgy látja, hogy az a kompromisszum, amit az EU német elnöksége 2020 végén kötött a lengyel és a magyar miniszterelnökkel az uniós pénzosztás jogállamisági elvárásokhoz kötése ügyében, valójában Orbán Viktor győzelme. Azzal, hogy a kritériumok érvényesítését elhalasztották, és bizonytalan, hogy miként lehet majd azokat egyáltalán érvényesíteni, az EU továbbra is önti a pénzt Magyarországra stabilizálva ezzel az Orbán-rendszert.

Nyomást gyakorolni a németekre?

A volt nagykövet ezért ahhoz a müncheni megállapodáshoz hasonlítja az ügyet, amelyben Neville Chamberlain brit miniszterelnök utat engedett a náci Németország terjeszkedése előtt, azt gondolva, hogy ezzel megelőzi a háborút, ám csak lovat adott a britek ellensége alá. Ezért gondolja úgy, hogy azt, ahogy Németország kezeli a magyar demokrácia elsorvasztását, úgy kell tekinteni, mint a németek "Kína-problémáját" kicsiben. És ezért kell a felálló Biden-adminisztrációnak külön figyelmet fordítania erre, amikor hozzálát, hogy helyreállítsa Amerika és Európa között a hagyományos, értékalapú, a demokráciát az első helyre tevő politikai kapcsolatokat.