Újabb elképesztő ötlettel állt elő Donald Trump

Az amerikai elnök felvetette a NATO főtitkárának a szervezet közel-keleti kibővítésének tervét. Ezt maga Donald Trump elnök közölte csütörtökön újságírókkal, hozzátéve, hogy új nevet is javasolt a katonai szövetségnek.
Domokos László, 2020. január 10. péntek, 07:18
Fotó: Getty Images

Az elnök azt követően beszélt erről, hogy - még szerdán - telefonon egyeztetett Jen Stoltenberg NATO-főtitkárral. Az újságíróknak Trump azt mondta: Stoltenberg "izgalomba jött" az észak-atlanti szervezet közel-keleti kiterjesztésének ötletétől - számolt be az MTI.

"Szerintem a NATO-t muszáj lenne bővíteni, és a Közel-Keletet kellene bevonnunk. Tényleg" - mondta Donald Trump az újságíróknak. Úgy vélekedett, hogy az észak-atlanti katonai szövetségnek kellene "átvennie" a térséget az Egyesült Államoktól, mert - mint fogalmazott - "ez nemzetközi probléma".

Az elnök szerint a NATO működési területét meg kell növelni, és hogy a szövetségnek kellene az Iszlám Állammal foglalkoznia. Egyúttal megismételte korábban számtalanszor hangoztatott elégedetlenségét azzal, hogy a tagországok nem kellően járulnak hozzá anyagilag a szövetség működéséhez.

Amerikai elemzők emlékeztetnek rá: a NATO a hétvégén, az iráni Kászim Szulejmáni tábornokot Bagdadban megölő amerikai célzott dróntámadás után bejelentette, hogy átmenetileg felfüggeszti a terrorellenes kiképző munkáját Irakban. Szerdán a Fehér Házban tett nyilatkozatában Donald Trump már utalt rá, hogy sokkal aktívabb részvételt javasol majd a NATO-nak a térségben.

Az elnök nem konkretizálta, hogy szerinte mely közel-keleti országoknak kellene NATO-tagságot biztosítani. De azt felfedte, hogy hogyan gondolja a NATO névváltoztatásá: NATO-ME (a Közel-Kelet angol rövidítése).

Csütörtökön Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója is egyeztetett telefonon Stoltenberggel. Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint a NATO aktívabb szerepvállalását vitatták meg a regionális stabilitás megteremtésében és a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kutyauto, 2020.01.10 12:25

Lassan a NATO már csak az USA védelmi pénzt szedő rendszere.
Álmaikban belép az egész világ és mindenki amerikai fegyvereket vesz a gdp minimum 2 százalékáért évente.
Amit aztán remélhetőleg sosem kell majd használnia.... az USA nem bombázza le őt és a gazdaságát, sőt megvédi őt a többi Nato tagállamtól is. Aztán, mivel ilyen stabil és biztonságos baráti ország lett belőle az amerikai multik is bátran vihetik a pénzüket arra a piacra. Valaki egyszer azt mondta a politikában a nagy országok olyanok mint a gengszterek, a kicsik meg mint a kurvák... milyen igaza volt.
Nem hiszem hogy Irán nagyon vevő akarna lenni erre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html