Impeachment: mégsem húzódhat el Trump felelősségrevonása (frissített)

Jóváhagyta ugyan szombaton tanúk meghallgatását a Donald Trump előző elnök ellen indított alkotmányos vádeljárásban az amerikai szövetségi törvényhozás felsőháza, de végül úgy döntöttek, hogy mégsem hallgatnak meg tanúkat, így várhatóan nem húzódik a tervezettnél tovább a volt elnök felelősségre vonási eljárása.
Szabó Zsuzsanna, 2021. február 13. szombat, 19:50
Fotó: Getty Images

Az 50-50 arányban demokrata és republikánus párti politikusokra oszló szenátus 55-45 arányban hagyta jóvá tanúk meghallgatását - írja a 24.hu az MTI-re hivatkozva.

Az MTI később azt írta, hogy a szenátus pár órával a szavazás után úgy döntött, mégsem tartanak meghallgatást, hanem bizonyítékként rögzítik Jaime Herrera Beutler republikánus képviselő korábbi nyilatkozatát, aki pénteken arról számolt be, hogy Trump egy telefonbeszélgetésben közölte, hogy a tömeget jobban felháborítja az elnök választási veresége, mint a Republikánus Párt politikusait. Azt is mondta, hogy Trump eleinte tagadta, hogy az ő támogatói támadták meg a Kongresszust, ahol éppen az elnökválasztás eredményét készült jóváhagyni a szenátus. Herrera Beutler egyike azoknak a republikánus képviselőknek, akik támogatták a Trump elleni eljárás megindítását.

Trump az Egyesült Államok történetének egyetlen elnöke, aki ellen másodszor is alkotmányos vádemelést kezdeményezett a képviselőház. Csekély az esély viszont arra, hogy a szenátus elítélje, ahhoz ugyanis 17 republikánus párti szenátor szavazatára is szükség lenne, mert a demokratáknak nincs meg az ehhez szükséges, kétharmados többségük a felsőházban. Mitch MaConnell, a republikánus frakció vezetője bejelentette, hogy ő az elnök felmentésére fog szavazni.

Trump ellen lázadás szítása miatt emelt vádat januárban a képviselőház, mert január 6-án tartott, gyújtó hangvételű beszédét követően támogatói megrohamozták a Capitolium épületét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ittott, 2021.02.14 14:53

@na4: akkor most Amerikában szocializmus van és Oroszország kapitalista, imperialista? , Rossz az érvelésed. a baloldaliság nem egyenlő a kommunizmussal. ejh de tudatlan vagy. János Pál mondta: ha jézusi élne, baloldali lenne, de nem kommunista. érted kisfijjam
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ittott, 2021.02.14 08:15

ezzel megakadályozták egy új párt indulását, ami öngyilkos akció lett volna számukra
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2021.02.13 20:03

Hamvában holt, koholt, szégyenteljes, komcsi koncepciós per az egész. A marxista, bolsevik demokraták egyre mélyebbre süllyednek. Nagy bumeráng lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html