Dübörög a villámháború: Bloomberg már második

Michael Bloomberg médiamágnás, aki novemberben szállt be az amerikai demokraták előválasztási versenyébe már második Bernie Sanders szenátor mögött a párt elnökjelölt-aspiránsainak országos listáján.
Komócsin Sándor, 2020. február 18. kedd, 16:43
Fotó: AFP

A magát demokratikus szocialistának tartó Bernie Sanders vezeti az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsainak országos népszerűségi listáját - idézte az npr.org az NPR/PBS NewsHour/Marist közvélemény-kutatás eredményét. A szenátor népszerűségi indexe 31 százalék, ami kilenc százalékponttal haladja meg decemberi eredményét, amikor e két intézet legutóbbi felmérése készült. A második helyen Michael Bloomberg médiamágnás, volt New York-i polgármester, 52 milliárd dolláros becsült vagyonával a világ 14. leggazdagabb embere áll 19 százalékkal. A dúsgazdag üzletembert, aki november végén jelentette be indulását az előválasztási versenyben, decemberben négy százalékon mérték.

Bloomberg üstökösszerű emelkedésének köszönhetően teljesítette azokat a feltételeket, amelyek alapján részt vehet az elnökjelölt-aspiránsok Nevada államban szerdán tartandó tévévitáján. Sanders és Bloomberg az elmúlt napokban már megkezdte a melegítést a szócsatára, jól odaszurkáltak egymásnak. A szenátor szerint ellenfele nem tudja úgy fellelkesíteni a szavazókat, mint ő, márpedig erre szükség lesz Donald Trump elnök legyőzéséhez. Válaszul a médiamágnás olyan videóválogatást tett közzé, amelyen Sanders túlhevült hívei a szenátor ellenfeleit támadják.

Futottak még?

Az országos népszerűségi listákat korábban vezető Joe Biden volt alelnök támogatottsága a decemberi 24 százalékról 15 százalékra olvadt. Ha a két hátra lévő februári előválasztáson Nevada és Dél-Karolina államban nem végez az élen, akkor bedobhatja a törülközőt, ami a hozzá hasonlóan mérsékelt-centrista Bloomberg malmára hajtaná a vizet.

Sanders baloldali riválisa, Elzabeth Warren szenátor népszerűségi indexe két hónap alatt 17-ről 12 százalékra csúszott vissza, miközben a mérsékeltként induló Amy Klobuchar szenátoré négyről kilenc százalékra nőtt. A szintén centrista Pete Buttigieg, South Bend kisváros polgármestere az ötödik, ő 13 százalékról nyolc százalékra rontott. A két utóbbi jelölt bajba kerülhet a következő előválasztásokon, mert nő a fekete szavazók súlya, akik körében néhány százalék a támogatottságuk.

Donald Trumppal szemben Sanderst, Bloomberget és Bident is győztesnek mérik a közvélemény-kutatók, de csak a volt alelnök támogatottsága éri el az 50 százalékot. Két riválisa 48-48 százalékon áll, miközben az elnöknek mindhármuk esetén 44-45 százalékot mérnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.02.18 20:20

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html