Döntetlenhez közeli szinten megállt az Egyesült Államok elnökválasztásán a szavazatszámlálás, ahol helyi idő szerint éjszakába nyúló folyamatra kell készülni, ami akár napokig elhúzódhat.

Billegők és levelek

Jelen állás - magyar idő szerint nem sokkal délelőtt 10 óra után - alapján Joe Biden demokrata jelöltnek 220, Donald Trump hivatalban lévő republikánus elnöknek 213 elektori szavazata van. A győzelemhez 270 szavazat kell, a fennmaradó, eldöntetlen államokban bőven van még ennyi szavazat, vagyis bármelyik jelölt nyerhet.

Az elhúzódó szavazatszámlálás abból a szempontból várható volt, hogy a járványhelyzet miatt nagyon sokan előzetesen, vagy levelében szavaztak, postai úton több mint 100 millió szavazatot adtak le. Ezeket a függőben lévő államokban csak a választás napján leadott voksokat követően kezdték összeszámolni, illetve olyan körzetek is vannak, ahol a késői órára tekintettel bezárták aznapra a műszakot, majd - magyar idő szerint csütörtökön - folytatják.

Az biztos, hogy északon, illetve keleten dől el a választás. Öt állam van, amelyek nagyszámú elektort ad, ezek mindegyikében Trump vezet, és mindegyikben fordítást remélnek a levélszavazatok feldolgozását követően a demokraták.

Magas feldolgozottság mellett Trump várhatóan behúzza Georgia és Észak-Karolina államokat, ezek ketten önmagukban 31 elektori szavazatot jelentenek. Ha Trump ezt követően a "kék falnak" nevezett államok, Wisconsin, Michigan és Pennsylvania közül kettőt nyer, ő lesz az elnök. Erre legnagyobb esélye a 20 elektort adó Pennsylvania államban van, ott a republikánus elnök 700 ezer szavazattal vezet, viszont még majdnem másfél millió szavazatot meg kell számolni.

Trump csalást kiáltott

Ahogy az várható volt, Trump megkérdőjelezte a választás szabályosságát és bejelentette, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordulnak, hogy leállítsák a további szavazatszámlálást, ami Trump szerint csalást jelent, miközben már megnyerte a választást.

Az nem világos, hogy ezzel mi a republikánusok célja, lévén Trumpnak minden esélye megvan, hogy nyerjen a fennmaradó szavazatok beszámítása mellett is. Ez már eleve meglepetés, lévén a mérések egy kényelmes Biden győzelmet jósoltak, nagyjából 10 pontos előnyben volt a közvéleménykutatóknál a demokrata jelölt. Trump elmondása szerint azokban az államokban ahol vezet, győztesnek kellene kihirdetni.

Biden híveit türelemre intette, ameddig minden szavazatot megszámolnak. Ő is azt mondta, hogy jó úton haladnak a győzelem felé.

 


Click the map to create your own at 270toWin.com

 

Türelemjáték

A kezdeti gyors feldolgozás utána nagyon lelassult, olyannyira, hogy a kulcsfontosságú államokban nem lesz szerdán eredmény, így arról se lesz végeleges döntés, hogy ki nyerte az elnökválasztást. Csorognak az adatok, Joe Biden kevéssel átvette a vezetést Wisconsin államban, ahonnét magyar idő szereint szerda napközben még lehet remélni végeredményt. Közben Trump előretört Nevadában, pedig azt már a legtöbben elkönyvelték Biden győzelmének. Nevadában ellenben nem lesz ma eredmény, később kezdik el feldolgozni a levélszavazatokat.