Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok választási rendszerében 270 elektori szavazatot kell szerezniük a jelölteknek, hogy győzzenek, erre Joe Biden demokrata jelöltnek jóval több eséllyel, és lehetősége van.

A CNN spekulációja szerint a legkönnyebb forgatókönyvben elég lenne neki, ha a kötelezőket teljesíti. Alapból 203 elektorral lehet számolni a szilárd elkötelezettségű államokból. Ebben a változatban a Trump politikájától távolodó Nevada és Colorado is Bidenre szavaz, ez így 218 elektor.

Bidenre szavaz ezen túl Minnesota, Michigan, Wisconsin, ahol minden mérés szerint kényelmesen vezet

Ezekkel lenne 258 elektorja, amelyhez már csak Pennsylvania, Biden saját államának 20 szavazata kellene, és meg is van az elnöki cím.

Ez azt feltételezi, hogy nincs szüksége arra, hogy megnyerje a változó elköteleződésű és ezért minden kampányban fontos csatatér államokat, mint Florida, Georgia, Arizona vagy Iowa.

Trumpnak sokkal nehezebb dolga van. Az ő esetében 125 elektori szavazatról indul a CNN összesítése. A győzelemhez Trumpnak hoznia kell a hagyományosan inkább republikánus kötődésű csatatér államokat, mint Texas, Georgia, Ohio és Arizona, amivel 208 elektorja lenne.

Florida elengedhetetlen a maga 29 szavazatával, és 2016-ból kiindulva a republikánus jelölt ismét behúzhatja Iowa és Észak Karolina elektorait.

Ezt követően minden Pennsylvania államban dől el, ahol Biden jelenleg kényelmesen vezet a mérések szerint. Azonban ha mégis Trump lenne itt a befutó, akkor 278 elektorral mehet is tervezni a második négy hivatali évét elnökként.

A mozgósítás eddig sikeres volt, mintegy 95 millióan már leadták előre szavazataikat, vagyis majdnem a teljes népességnek a harmad még a tényleges urnanyitás előtt már szavazott, ami az eddigiek szerint ugyancsak a demokratáknak kedvez.