Amerika szankciókat vezetett be több észak-koreai tisztviselővel szemben

Washington észak-koreai kormányzati tisztségviselőkkel szemben rendelt el szankciókat, kibertámadásokra és emberi jogi visszaélésekre hivatkozva - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. december 10. hétfő, 21:10
Fotó: Pixabay

Az amerikai pénzügyminisztérium büntető intézkedésekkel sújtotta Rjong Hae-csót, az észak-koreai Szervezési és Iránymutatási Hivatal párttitkárát, akit Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közeli munkatársaként tartanak számon, Kjong Thak Jong belbiztonsági minisztert és Kvang Ho Pakot, aki az ország agitációs és propagandaminisztériumát irányítja.

A Steve Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közlemény szerint a három tisztségviselő kibertámadásokért és - a tárca megfogalmazásában - az emberi jogok folyamatos megsértéséért felelős. A szankciók "emlékeztetőül szolgálnak az Otto Warmbier amerikai állampolgárral történt brutális bánásmódra" - fogalmazott a közlemény utalva az ohiói egyetemi hallgató tragédiájára.

A 24 éves fiatal férfit, aki turistaúton tartózkodott Észak-Koreában, 2016-ban tartóztatták le az észak-koreai fővárosban, miután állítólag ellopott egy propagandaplakátot a phenjani szállodában. 15 évig tartó kényszermunkára ítélték. Nem sokkal ezt követően kómába esett és soha nem tért magához. 2017 tavaszán hazaszállították az Egyesült Államokba, ahol egy hét múltán elhunyt.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az idén júniusban Szingapúrban találkozott egymással. A csúcstalálkozó előtt Phenjan szabadon bocsátott három bebörtönzött amerikai állampolgárt, novemberben pedig újabb amerikai állampolgár szabadon bocsátását jelentette be.

Trump és Kim várhatóan 2019 elején újabb csúcstalálkozót tart, bár az erről szóló amerikai sajtójelentések megritkultak, kivált azt követően, hogy egy amerikai kutatóintézet pár héttel ezelőtt műholdas felvételekkel alátámasztott részletes elemzést tett közzé arról, hogy Észak-Korea nem hagyott fel nukleáris és rakétaprogramjával.

A hétfőn bejelentett szankciók értelmében az intézkedéssel sújtottak esetleges amerikai javait befagyasztják és megtiltják amerikai állampolgárok és intézmények üzleti kapcsolatait velük

HOZZÁSZÓLÁSOK