Kellemes meglepetés a tengerentúlról

A várt romlás helyett a kedvezőbb kilátásoknak köszönhetően javult, nyolc havi csúcsra emelkedett januárban a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban a Michigan Egyetem és a Reuters hírügynökség közös felmérésében, bár a felmérés résztvevői aktuális helyzetüket az előző havinál kissé rosszabbnak ítélték meg.
Szabó Zsuzsanna, 2020. január 31. péntek, 17:11
Fotó: Pixabay

A fogyasztói hangulatindex az USA-ban januárra vonatkozóan 99,8 pontra, nyolc havi csúcsra emelkedett a decemberi 99,3 pontról. Az előzetes adatok alapján még romlásra, 99,1 pontra lehetett számítani januárra.

A fogyasztói hangulat javulását a rekordalacsony munkanélküliségi ráta, a jövedelmek és a lakossági vagyon rekordmértékű gyarapodása, valamint az infláció és a hitelkamatok rekordközeli alacsony szintje alapozta meg a felmérés szerint.

A hangulatindex részmutatóiból a jövőbeni kilátásokat számszerűsítő index 90,5 pontra ment fel januárban a decemberi 88,9 pontról. Az előzetes adatok alapján itt is némi romlásra lehetett számítani, 88,3 pontra januárra.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő részindex viszont romlott, januárra vonatkozóan 114,4 pontra mérséklődött a decemberi 115,5 pontról. Az előzetes adatok szerint az aktuális helyzet megítélésének javulására lehetett számítani, 115,8 pontos értékre.

HOZZÁSZÓLÁSOK