A Michigan egyetem szokásos havi felmérésének pénteken közölt előzetes adatai szerint a fogyasztói hangulatindex értéke júniushoz képest 4,9 ponttal 73,2 pontra süllyedt júliusban. Elemzők növekvő mutatóra, 79 pontra számítottak a júniusi 78,1 pont után.

A jelentés összeállítói a koronavírusban szenvedők igen magas számával hozták összefüggésbe a fogyasztói hangulatromlást. Az alindexek közül a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke a júniusban mért 87,1 pontról 84,2 pontra süllyedt, a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója pedig 72,3 pontról 66,2 pontra esett az MTI beszámolója szerint.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 3,1 százalékra nőtt a júniusi felmérésben szerepelt 3 százalékról, míg az ötéves inflációs várakozás 2,50 százalékról 2,70 százalékra emelkedett.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszáma az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adó fogyasztás alakulásának becslésére.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.