Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikaiak közel egyharmada, 30 százaléka azt állítja, hogy a kormánytól, illetve a Kongresszustól az adófizetők pénzéből kapott 1200 dolláros (383 ezer forint) egyszeri állami támogatást túlnyomó részben havi számláinak kifizetésére költötte - idézte a MarketWatch a National Bureau of Economic Reserarch és a YouGov közvélemény-kutató intézet felmérését. A szakértők azt a következtetést vonják le a vizsgálatból, hogy az amerikaiaknak nagyobb gondot okoz a mindennapi megélhetés, mint azt gondolnánk, illetve amire az ösztönzőcsomag készítői számítottak.

A kifizetendő számlák között szerepelnek telefonszámlák, közüzemi díjak, kábeltévéköltségek és bérleti díjak is. A rezsi ezek szerint még a mindennapi bevásárlásnál is előbb szerepel az emberek prioritásában, nem beszélve az ennél fontosabb tartós fogyasztási cikkekről, az elektronikai termékekről, a ruházatról, a sportfelszerelésekről, a játékokról és más hasonló termékekről. Riasztó, hogy hány amerikai használta fel az ingyen pénzt arra, hogy megőrizze a tetőt a feje felett - áll a YouGov közleményében, amellyel kommentálja a felmérés eredményét.

Sötét jövő

Az amerikaiak eszerint tisztában vannak azzal, hogy a közeljövő semmi jót nem ígér a számukra, ezért arra használták az 1200 dollárt, hogy felkészüljenek a legrosszabbra. Az adósságuk törlesztésével például a jövőben több pénzük marad arra, amire feltétlenül kell - folytatódik a kommentár, amely szerint sokan számolnak azzal, hogy a hamarosan elveszthetik az állásukat.

Több mint 130 millió gazdaságösztönző csekket utaltak a háztartásoknak Amerika-szerte, ezt az úgynevezett helikopter pénzt, azaz olyan juttatást, amelyet az állam egyszerűen becsúsztat az emberek zsebébe, az összesen 2,2 ezer milliárd dolláros gazdaságösztönző csomag egyik legfontosabb elemének tartották. Azt várták tőle, hogy az amerikaiak nagyobb kiadásokra, utazásra, autóvásárlásra és hasonlókra költik majd el, amivel a gazdaságnak létfontosságú fogyasztói keresletet teremtenek.

Eközben azonban 35,5 millió amerikai folyamodott munkanélküli-segélyért március közepe, az amerikai gazdaság leállítása óta. Rajtuk kívül több mint nyolcmillió önfoglalkoztató nyújtott be kérvényt támogatásért, akik először váltak jogosulttá állami segítségre munka nélkül maradásuk esetére. Ezzel az összes új munkanélküli száma megközelíti a 44 milliót a 350 milliós országban.

Szánalmas viselkedés

A korábbi felmérések hasonló eredményt hoztak. Ahogy az amerikaiak megkapták az 1200 dollárt, az első dolguk volt, hogy alapvető létfenntartási, lakhatási, túlélési szükségleteikre költsék. Ahelyett, hogy bútort, autót, elektronikus kütyüket vettek volna az emberek, számlákra, bérleti díjakra, élelmiszerre költötték pénzt - állapította meg egy kutatócsoport már április közepén, 1600 válaszadó megkérdezése alapján.

Sajnálatos mellékzöngéje a történetnek, hogy egyes esetekben szánalmas viselkedést hozott ki az emberekből az ingyen pénz. Egy férfi például azt mondta, hogy nem adja oda az 1200 dollárt a feleségének, mert az fogná a pénzt, elmenne vásárolni és semmi perc alatt a fenekére verne az egésznek. Mi a baj ezzel? - tette fel megjegyzése után a költőinek szánt kérdést. Egy asszony arról számolt be, hogy férje azon a címen tagadta meg tőle, hogy adjon a pénzéből, hogy nem érdemli meg, mert nem dolgozott meg érte. Most mit tegyen? - tette fel a nem sok jót sejtető kérdést.