Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közzétett, az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) évesítve 2,1 százalékkal bővült október-decemberben. Az adat nem változott az első becsléshez képest, összhangban az elemzői várakozásokkal.

A harmadik negyedévben ugyancsak 2,1 százalékos, a második negyedévben 2,0 százalékos, az első negyedévben pedig 3,1 százalékos volt a növekedés évesített üteme.

Tavaly október-decemberben a reál GDP növekedését a háztartások és a szövetségi kormány kiadásai, az export, a lakásépítési beruházások, valamint az állami és a helyi kormányzati kiadások húzták, aminek kedvező hatását részben kioltotta a magánszektor készletbefektetéseinek és a vállalatok állóeszközbefektetéseinek csökkenése.

A GDP folyó áron számolt értéke a negyedik negyedévben 3,5 százalékkal, 184,9 milliárd dollárral, míg a harmadik negyedévben 3,8 százalékkal, 202,3 milliárd dollárral bővült.

A tavalyi egész évet tekintve az amerikai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett. Az előző évben, 2018-ban 2,9 százalékkal, 2017-ben pedig 2,4 százalékkal bővült az amerikai GDP.

A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, évesítve 1,7 százalékkal nőttek a negyedik negyedévben, míg a harmadikban 3,2 százalékkal, a másodikban 4,6 százalékkal, az elsőben pedig 1,1 százalékkal.

A személyes fogyasztások árindexe 1,3 százalék volt a negyedik negyedévben, 0,3 százalékponttal kisebb az első becslésben szereplő 1,6 százaléknál. Az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index pedig 1,2 százalékra rúgott október-decemberben, ami 0,1 százalékponttal kevesebb az első becslés 1,3 százalékos adatánál.

Az amerikai gazdaság a tavalyi utolsó negyedévhez hasonló teljesítménnyel indította a 2020-as évet, ám egyre több jel utal arra, hogy az új koronavírus által okozott járvány gyors terjedése visszavetheti a növekedés ütemét. A turizmus és az üzleti célú utazások területén már érezhetőek a járvány negatív hatásai, az olyan technológiai nagyvállalatok pedig már jelezték, hogy valószínűleg kisebb lesz árbevételük és profitjuk is a korábbi várakozásokhoz képest.

A negyedik negyedéves GDP-növekedésre vonatkozó harmadik, utolsó becslést március 26-án hozza nyilvánosságra az amerikai kereskedelmi minisztérium.