Jó hír jött az USA-ból

Az amerikai gazdaság 2014 harmadik negyedéve legnagyobb ütemben, 4,1 százalékkal nőtt az idei második negyedévben éves szinten.
Domokos László, 2018. július 27. péntek, 15:40
Fotó: Pixabay

A kereskedelmi minisztérium nem végleges adata szerint a június végével záródott három hónapban a gazdaság két fő hajtóereje az export és a lakossági fogyasztás bővülése volt.

Az export különösen azelőtt ugrott meg, hogy a kormány életbe léptette a megemelt vámokat. A lakossági fogyasztás a kormány adócsökkentésének hatására 4 százalékkal bővült éves szinten az első negyedévi 0,5 százalékos növekedés után - írta az MTI.

A fogyasztás adja az amerikai GDP mintegy 70 százalékát. Donald Trump amerikai elnök többször jelezte, hogy az általa képviselt gazdaságpolitika a GDP növekedését eredményezi. Szakértők szerint a második negyedév több ok miatt kivételes időszak volt, az év hátralevő időszakában a gazdaság bővülési üteme ugyan magas szinten marad, de 3 százalék körüli szintre lassul.

Az amerikai GDP idei első negyedévi adatát 2 százalékról 2,2 százalékra javították pénteken, a tavalyi egész évi GDP-növekedési számot viszont 2,3 százalékról 2,2 százalékra rontották.

Fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK