Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy júniusban 437,2 milliárd értékben érkeztek új megrendelések, ami az előző havit 6,2 százalékkal, 25,5 milliárd dollárral haladja meg. A májusi 7,7 százalékos emelkedés után elemzők 5,0 százalékos növekedésre számítottak júniusról - adta hírül az MTI.

Bár júniusban már a második egymást követő hónapban nőtt az új megrendelések értéke, így is elmarad februártól, azaz a járvány robbanásszerű terjedésének elindulása előtti hónap szintjétől.

Éves összehasonlításban a nyers adatok szerint 8,8 százalékkal csökkent az új gyáripari megrendelések értéke júniusban.

A közlekedési eszközöket nem számítva havi szinten 4,4 százalékkal nőtt az új megrendelések értéke júniusban, gyorsult az ütem az egy hónappal korábbi 2,6 százalékos emelkedéshez képest.

A kiszállítások havi összevetésben 9,8 százalékkal nőttek júniusban, míg az előző hónapban 3,0 százalékos emelkedést mértek. A gyárak raktárkészletének értéke júniusban 0,6 százalékkal, májusban pedig 0,2 százalékkal kúszott feljebb.

A feldolgozóipar, amely az amerikai gazdaság 11 százalékát fedi le, kezd magára találni párhuzamosan azzal, hogy a vállalatok elkezdték feltölteni készleteiket. Sok feldolgozóipari vállalat azonban továbbra is arra panaszkodik, hogy gyenge a kereslet, így folytatják munkavállalóik leépítését.

Nem valószínű, hogy a kereslet és a feldolgozóipari tevékenység egyaránt jelentősen javul, mert az utóbbi hetekben meredeken emelkedni kezdett az új koronavírussal megfertőződöttek száma, különösen az ország sűrűn lakott déli és nyugati régióiban.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 32,9 százalékkal.