Rendkívüli állapotot hirdettek az USA-ban az időjárás miatt

Az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban is rendkívüli állapotot hirdettek kedden a közelgő Florence hurrikán miatt - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2018. szeptember 11. kedd, 21:36
Fotó: AFP

Muriel Bowser washingtoni polgármester Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy csatlakozik Virginiához, valamint Észak-, és Dél-Karolinához, amelyeknek kormányzói már hétfőn kihirdették a rendkívüli állapotot.

Donald Trump elnök kedden nyilatkozatot írt alá, amellyel szükségállapotot hirdetett ki Észak-, és Dél-Karolinára. Ezzel szövetségi pénzösszegeket és más segítséget tett lehetővé a két déli állam számára. Twitter-bejegyzéséebn leszögezte: "sok év óta ez az egyik legrosszabb vihar, amely a keleti partvidéket sújtja".

Dél-Karolinában kedd délig - a Henry McMaster kormányzó által megadott határidőig -befejeződött a partvidéki területek kiürítése, Észak-Karolinában és Virginia tengerparti vidékein még tart a kötelező evakuálás. Az észak-karolinai hatóságokat aggodalommal tölti el, hogy a Florence hurrikán várhatóan egy atomerőmű közelében, Southport városkánál ér partot.

A szakemberek szerint a hurrikán kicsit ugyan csendesülhet is, de várhatóan 5-ös erősségű lesz, mire partot ér. Ralph Northam, virginiai kormányzó hivatala közleményt tett közzé, és ebben felhívta a figyelmet, hogy az állam belső vidékein "katasztrofális áradások, erős szél és szinte bizonyosan tömeges áramkimaradások várhatóak". Bizonyos területeken akár 50 centiméternyi csapadék is hullhat. A Potomac folyó partján fekvő virginiai Alexandria óvárosában már térdig érő víz öntötte el az utcákat, vízben állnak az éttermek és a kávézók.

Szörnyű következményeket sejtenek

Az amerikai haditengerészet kivezényelte a nyílt óceánra a Virginiában állomásozó mintegy 30 hadihajóját.
Kedden a kora délutáni órákban sajtótájékoztatót tartott Phil Murphy, New Jersey kormányzója is. Mint mondta: ebben az államban is készülnek a hurrikánra.

Jeff Byard, a szövetségi Katasztrófa-elhárítási Hivatal (Fema) tisztségviselője több amerikai televíziónak is nyilatkozott. "Ez a vihar rendkívüli károkat okoz majd az országnak, hosszú idő kell majd az újjáépítéshez" - mondta. Jelezte azt is: a tengerparti vidékektől távol, az ország belsejében lévő tagállamokat - így például Nyugat-Virginiát, Pennsylvaniát, sőt, még Ohiót is - érinti majd a nagy kiterjedésű viharzóna.

Közben Hawaiihoz az Oliviának elnevezett trópusi vihar közelít, az előrejelzések szerint szerdán reggel éri el a hawaii Nagy Sziget (Big Island) partjait. A közintézményeket, nemzeti parkokat és iskolákat keddtől zárva tartják. A trópusi vihar a meteorológusok szerint 38-44 centiméternyi csapadékot hoz majd.

Képünk illusztráció, fotó: Joe Raedle/Getty Images/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vata Janos, 2018.09.12 06:20

Trumply szerint a globális felmelegedés és annak következménye, az éghajlatváltozás csak egy kínai kacsa!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html