Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelentés szerint a fogyasztói árak éves emelkedésének a mértéke, az infláció 0,3 százalék lett áprilisban, elmaradt a várt 0,4 százaléktól és jóval alacsonyabb lett a márciusi 1,5 százaléknál. Az áprilisi infláció 2015 októbere óta a legalacsonyabb lett az MTI szerint.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül éves bázison kalkulált árváltozás mértéke, a maginfláció 1,4 százalékra csökkent áprilisban a márciusi 2,1 százalékról a várt 1,7 százalék helyett. Az áprilisi 1,4 százalékos maginfláció 2011 áprilisa óta a legalacsonyabb.

Áprilisban az előző havihoz képest 0,8 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a márciusi 0,4 százalékos havi csökkenés után. A fogyasztói árindex havi csökkenése áprilisban elsősorban az üzemanyagárak 20,6 százalékos csökkenésének volt tulajdonítható, bár a ruházati cikkek, a járműbiztosítás, a repülőjegyek és a szállásdíjak nagymértékű csökkenése is hozzájárult az eséshez.

A fogyasztói árak 0,8 százalékos havi csökkenése 2008 decembere óta a legnagyobb volt.

Élelmiszer- és energiaárak nélkül a fogyasztói árak 0,4 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest áprilisban a várt 0,2 százalékos csökkenés helyett. Márciusban 0,1 százalék volt a havi csökkenés. Az áprilisi 0,4 százalékos havi csökkenés a feljegyzések 1957-es kezdete óta a legnagyobb.