Beláthatatlanok a légitámadás következményei

Erősen kérdésesek az iraki fővárosban Washington által végrehajtott légicsapások nem szándékolt következményei - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő.
Rácz Gergő, 2020. január 4. szombat, 14:16
Fotó: Getty Images

Jelenleg nagyon sok találgatás folyik arról, pontosan mi volt a célja a bagdadi nemzetközi repülőtér térségében végrehajtott washingtoni támadásnak, amelyben - mások mellett - életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka is - mondta az M1 csatornának.

Az Egyesült Államok közel-keleti politikájának Irán az elsődleges "ellenfele", és többek között Kászim Szulejmáni elit alakulatának hálózata miatt Irán jelentős erőket mozgatott a térségben.

A támadás mögött az a nagyon erős, Izrael melletti amerikai elkötelezettség is meghúzódhat, amit Donald Trump amerikai elnök egyértelműen kifejezett, amikor az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezte át. Közben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a kormány nevében elítélte az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadást, amely a dróntámadás után következett be

A közlemény szerint Magyarország kiemelt fontosságot tulajdonít a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény betartásának, és felszólítja az iraki kormányt a területén található diplomáciai missziók biztonságának garantálására, valamint az eset mielőbbi kivizsgálására.

Donald Trump amerikai elnök keddi Twitter-üzenetében - néhány órával azután, hogy tüntetők megpróbáltak behatolni a nagykövetség épületébe - azt írta: "teljes mértékben Irán a felelős" az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadásért.

Az elnök közlése szerint Irán megölt egy amerikai szerződéses alkalmazottat és sokakat megsebesített. Erre határozottan válaszoltunk és mindig is így fogunk tenni - fogalmazott akkor Donald Trump.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.01.04 18:56

Irán és Irak, a két hülye. Ahelyett, hogy élveznék a gazdagságukat elqurják az egészet és egymást ölik. Idióták.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.01.04 16:47

Igen, és mégis mit kellett volna tenni? Tétlenül nézni, hogy kiterveljenek és végrehajtsanak egy terrortámadást? Na ne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.01.04 16:40

A helyzet szaddam husszein kuwait leigázása utánihoz hasonlít, csak most irán akar ügyesebben terjeszkedni,ha nem akarna, akkor az IS leverése és assad győzelme után otthon lenne a helyük, EU- tól meg is tehetné, de trumpnak feltünt és nem tetszik egint nekik kell a világ csendőrének lenni, mint a délszláv háborúban is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html