Egy iráni tábornokot is megöltek az amerikaiak Bagdadban

Washington légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen - jelentette helyi idő szerint csütörtök este az amerikai média meg nem nevezett amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva.
Domokos László, 2020. január 3. péntek, 07:01
Fotó: Getty Images

A Fox televízió - az iraki állami televízió nyomán - közölte: a légicsapásokban, amelyek egyike a bagdadi nemzetközi repülőteret célozta meg, életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője. Ennek az ernyőszerzetnek a tagja az a Katáib Hezbollah milícia, amely a múlt pénteken rakétatámadást intézett az iraki Kirkuk melletti katonai támaszpont ellen, s amely támadásra hivatkozva Washington vasárnap légicsapásokat mért Iránhoz köthető iraki és szíriai célpontokra - számolt be az MTI.

Az NBC szerint a légicsapásokat Donald Trump amerikai elnök rendelte el. Ezt a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) is megerősítette. A tárca szerint Trump arra adott utasítást, hogy az Egyesült Államok hadereje "határozott lépést tegyen a külföldön élő amerikaiak biztonságának védelmében".

A Pentagon úgy fogalmazott, hogy a továbbiakban is "minden szükséges lépést" megtesz az amerikai emberek és érdekek védelmében "bárhol legyenek is a világban". A csapásmérés célja az volt, hogy elrettentse Iránt a támadásoktól. A Pentagon információi szerint ugyanis Kászim Szulejmáni aktívan dolgozott azon, hogy újabb támadásokat intézzenek amerikai diplomaták és katonák ellen a térségben.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter csütörtökön megelőző csapásméréseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha az irániak támogatását élvező milíciák újabb támadásokat terveznének amerikai érdekek és személyek ellen Irakban.

A csapásmérést az amerikai politikusok párthovatartozásuk szerint értékelték. A republikánus politikusok kivétel nélkül dicsérték az amerikai elnök döntését, míg néhány demokrata párti politikus megkérdőjelezte a csapásmérés "hasznosságát", mondván, hogy szükségtelenül elmérgesíti a helyzetet a térségben és az amerikai-iráni viszonyt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.01.03 15:39

USA-nak nem hiányzik egy siita alapu nagy irán , ami iraq-t és szíriát és iránt egybe foglalja, bár sokat nem tehet, innen látszik, hogy milyen kavargó pokol a közelkelet, aminek véleményem szerint a korlátlan tulnépesedés az oka, ez se megoldható, mindegyik, még törökország is nyitott e téren, meg egész afrika stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.01.03 15:27

Évvégén nem jó iráni vezetőnek lenni, mert akkor állítja be az USA az olajárakat.
Hussein-t is december 30-án küldték exit jelentésre.
Mindkét eset után emelkedett az olajár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.01.03 10:08

nagyon helyes - utána meg jöhet a többi
iráni tetű - megleszünk a szarházi
ajatollahok nélkül is
( erre már a normális irániak is
rájöttek - kicsit későn )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html