A kínai nemzeti fizetőeszköz dollárhoz viszonyított árfolyama több mint 2,7 százalékkal gyengült az utóbbi három kereskedési nap alatt. Hétfőn több mint 11 éve először a kínai belső és külső devizapiacon is áttörte a jegyzés a lélektani küszöböt, a 7 jüan/dolláros szintet, amelyet pedig korábban foggal-körömmel védett a kínai központi bank. Ennek nyomán meredeken csökkentek az irányadó tőzsdék indexei, az államkötvények pedig drágultak, mert a befektetőket megijesztette az az eshetőség, hogy egy devizaháború kirobbanásával új front nyílik meg a gyorsan és drasztikusan elmélyülő amerikai-kínai kereskedelmi viszályban.

A Kínán belüli (onshore) és a Kínán kívüli (offshore) devizapiacon is újabb történelmi mélypontra gyengült a jüan árfolyama kedden, pár órával az amerikai pénzügyminisztérium bejelentése után. A helyzetet súlyosbította, hogy a kínai kereskedelmi minisztérium megerősítette azt a hírt, miszerint leállították az amerikai agrártermékek importját, megtorlásul azért, mert a múlt héten újabb 300 milliárd dollár értékű kínai termékre rendelte el 10 százalékos pótvám kivetését az amerikai elnök.

A kínai központi bank azonban kedden lépéseket tett a jüan árfolyamának stabilizálására: egyrészt a vártnál kicsit erősebb szinten, 6,9683 jüan/dollárban - a hetes küszöb alatt - határozta meg a középárfolyamot, másrészt bejelentette, hogy jüanban denominált kincstárjegyeket bocsát ki a jövő héten szerdán. A jegybank 20 milliárd jüan (2,84 milliárd dollár) értékben három hónapos, tízmilliárd jüan (1,42 milliárd dollár) értékben pedig egyéves kincstárjegyet dob piacra Hongkongban, amivel a múlt tapasztalatai szerint növeli a likviditást és támogatja a jüan offshore piaci árfolyamát.

A Kínán belüli devizapiacon az azonnali jegyzésben nyitáskor egy dollárért 7,0699 jüant kértek, záráskor pedig 7,0321 jüant, 0,2 százalékkal erősödött a kínai fizetőeszköz.

A Kínán kívüli (offshore) piacon 7,0987 jüanon indult a kereskedés, eddigi napi csúcsán 7,1397 jüanon, a mélypontján pedig 7,0596 jüanon jegyezték a dollárt. A kínai központi bank bejelentése után erősödni kezdett a jüan, és közép-európai idő szerint dél körül 7,0703 jüanon, 0,40 százalékos mínuszban forgott a dollár.

Elemzők szerint a jegybanki lépések arra utalnak, hogy a kínai hatóságok talán mégsem engedik tovább gyengülni a jüant. Stephen Gallo, a BMO Capital Markets kanadai pénzügyi szolgáltató devizapiaci elemzője úgy vélte, hogy ha a kínai jegybank a hetes szinten vagy afölött húzza meg napi középárfolyamot, az valószínűleg annak jelzése lesz, hogy kész engedni a jüan további gyengülését.

Az amerikai pénzügyminisztérium kevesebb mint három héttel azután vádolta meg Kínát azzal, hogy versenyelőny szerzésének céljából leértékeli a jüant, hogy a Nemzetközi Valutaalap azt közölte, hogy a jüan értéke összhangban áll a kínai gazdasági fundamentumokkal, míg az amerikai dollár 6 és 12 százalék közötti mértékben túlértékelt.

A kínai deviza árfolyama minden idők mélypontját 1994 januárjában érte el a 8,73 jüan/dollár szinten, a legerősebb pedig 1981 januárjában volt, az 1,53 jüan/dollár szinten.

Az irányadó kínai tőzsdeindexek több havi mélyponton zártak. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 1,56 százalékkal, 2777,56 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 1,39 százalékkal, 8859,47 pontra esett. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 1,07 százalékos mínuszban, 3636,33 ponton zárt.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,67 százalékos mínuszban zárt, míg Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,65 százalékkal, 20 585,31 pontra, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 2,44 százalékkal, 6478,10 pontra zuhant.