Tovább gyúrja egymást Kína és az USA

A jövő héten Pekingben folytatódnak a legmagasabb szintű amerikai-kínai kereskedelmi egyeztetések. Az amerikai főtárgyalók, Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő és Steven Mnuchin pénzügyminiszter április 30-án utazik a kínai fővárosba - jelentette be a Fehér Ház kedden kiadott közleményében.
Dzindzisz Sztefan, 2019. április 24. szerda, 13:37
Fotó: Getty Images

A következő forduló, immár Washingtonban, május 8-án kezdődik, és a megszokott menetrend szerint Liu Ho miniszterelnök-helyettes vezeti a kínai delegációt. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a jövő hétre beütemezett tárgyalásokon kereskedelmi ügyekről lesz szó, ideértve a szellemi tulajdonjogok védelmével, a technológiatranszfer kikényszerítésével, a nem vámjellegű kereskedelmi akadályokkal, a mezőgazdasággal, a szolgáltatásokkal, a beszerzésekkel és a végrehajtással kapcsolatos kérdéseket.

Az Egyesült Államok és Kína próbál megállapodásra jutni, hogy véget vessen egy elkeseredett kereskedelmi háborúnak, amely már dollármilliárdokban mérhető károkat okozott a világ két legnagyobb gazdaságának, zavarokat okozott a globális ellátási láncolatokban és megrengette a pénzpiacokat is.

Larry Kudlow, az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója kedden a nemzeti sajtóklubban tartott rendezvényen úgy nyilatkozott, hogy a két ország jelentős haladást ért el a tárgyalásokon, és "óvatosan optimista" egy megállapodás megkötésének esélyeit illetően.

Az Egyesült Államok és Kína tavaly nyáron vetett ki kölcsönösen 50-50 milliárd dollár értékű importárura 25 százalékos pótvámot. Szeptemberben további, összesen 260 milliárd dollár értékű árura vezetett be különböző mértékű pótvámot a két ország.

Donald Trump amerikai elnök arra akarja rávenni Kínát, hogy csökkentse a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult hatalmas többletét, változtasson kereskedelempolitikáján, hagyjon fel a technológiai transzferek kikényszerítésével és a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával, valamint tartsa tiszteletben a szerzői jogokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK