Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerdán közölt hír megfordította a pesszimista hangulatot a vezető európai tőzsdéken, így megugrottak és mindenhol nyereségbe fordultak az irányadó indexek - idézi a hírügynökséget az MTI.

A nevük elhallgatását kérő források a Bloombergnek nyilatkozva kijelentették, hogy Donald Trump amerikai elnök keddi londoni kijelentéseit nem szabad úgy értelmezni, mintha a tárgyalások holtpontra jutottak volna. Donald Trump rögtönzött, kapásból beszélt, amikor azt mondta, lehetséges, hogy a 2020. novemberi elnökválasztás utáni időkre csúszik át a megállapodás megkötése.

A szankcióknak nem lesz hatása

Az egyik Peking álláspontját jól ismerő forrás jelezte, valószínűleg nem lesz hatása az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokra annak, hogy az amerikai kongresszus olyan törvényeket fogadott el, amelyekkel szankciókat szorgalmaz kínai tisztségviselők ellen a Hongkongban és Hszincsiangban elkövetett emberijogsértések miatt.

Az Egyesült Államok kereskedelmi ügyekben illetékes tárgyalói arra számítanak, hogy még december 15., azaz a kínai importtermékeket sújtó újabb amerikai pótvámok bevezetésének határideje előtt tető alá tudják hozni a hónapok óta várt kétoldalú kereskedelmi részmegállapodást. A függőben lévő kérdések között van még, hogy miként garantálja Kína az amerikai agrártermékek vásárlására tett ígéreteinek vásárlását, és pontosan milyen vámokat vonnak vissza.

Hallgatnak

A Bloomberg rákérdezett, mikor, milyen ütemben és milyen pótvámokat szüntetnek meg, erre egyelőre sem az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjének hivatala, sem a kínai kereskedelmi minisztérium nem reagált.

Jóllehet mindkét ország tisztségviselői többször is megismételték, hogy a tárgyalásokon előrelépéseket értek el, és folyamatos kapcsolatban állnak egymással a felek, az ugyancsak mindkét oldal részéről elhangzó negatív hangvételű nyilatkozatok minden alkalommal felszítják a befektetők azon aggodalmát, miszerint kudarcba fulladhatnak az egyeztetések. Így Trump elnök keddi kijelentései miatt is jelentősen estek a részvényárfolyamok szerte a világban, az államkötvények drágultak, a válságok idején biztos menedéknek számító devizák erősödtek.

Megjött a kockázatvállalási kedv

A Bloomberg szerda délelőtt megjelent értesülése felpezsdítette a kockázatvállalási kedvet. Délután fél egykor a londoni FTSE-100 index 0,23 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 1,04 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 1,28 százalékos pluszban állt. Fél százalék körüli emelkedésre váltottak a határidős New York-i tőzsdeindexek is.