Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kína meg fogja nyerni azt a kereskedelmi háborút, amelyet Donald Trump, az Egyesült Államok garabonciás elnöke robbantott ki ellene és el fogja vágni azt a technológiai köldökzsinórt, ami ma még az USA-hoz köti - jelentette ki a CNBC-nek nyilatkozva David Roche, az Independent Strategy független stratégiai tanácsadó cég elnöke. Azt is elárulta, hogy szerinte ez a fordulat mindössze hét év alatt megtörténik.

Kína soha többé nem fog megbízni az Egyesült Államokban - ezért fogja rohamtempóban megvalósítani technológiai függetlenségét. Az ázsiai ország hagyományosan függ az amerikai szállítóktól olyan kulcsfontosságú termékek terén, mint a chipek, a szoftverek, a modemek vagy a repülőgép-hajtóművek, ám a kereskedelmi háború miatt nehézkessé vált vállalatainak ellátása ezekből a részegységekből, ami kárt okoz nekik (akárcsak az ezeket szállító amerikai vállalatoknak).

A Huawei-ügy

A szakértő kiemeli a Huawei távközlési cég feketelistára tételét az USA-ban mint állatorvosi lovat, amelyen a helyzet változása jól bemutatható. Korlátozták a lehetőségét annak, hogy a vállalat amerikai chiepeket és szoftvereket vásároljon, hacsak nem kap erre külön engedélyt. Ez visszahat azokra az amerikai vállalatokra, amelyek a Huawei berendezéseit használják, illetve azokra, amelyek jövedelme a kínai cég beszállítójaként csökken a feketelistázás miatt. Miután az Alphabet kezében lévő Google is korlátozta üzleti kapcsolatait a Huaweijel, a kínaiak következő generációs mobiltelefonjain nem fog futni az amerikai óriás Android operációs rendszere.

Mézesmadzag?

A Huawei alapítója, Zsen Cseng-fej a napokban bejelentette, hogy hajlandó a vállalata 5G technológiáját átadni egy nyugati vállalatnak azt bizonyítván, hogy cége nem folytat semmiféle rejtett kémkedést vagy megfigyelést - írja a techradar.com. A portál szerint a kínai vállalatvezető azt is hozzátette, hogy a tudást egy bizonyos összegért adná át. Emellett a Huawei hajlandó lenne elállni az USA-val szemben indított perétől is. A Forbes ugyanakkor megjegyzi, hogy a Huawei az elmúlt 10 évben több mint 4 milliárd dollárt fektetett ebbe a technológiába, ezért szakemberek azt feltételezik, hogy egy ilyen licence megvásárlása nem lenne olcsó mulatság, illetve meglehetősen nagy gyanakvással szemlélik ezt az ajánlatot.

Mi a következmény?

Ez a fajta barátságtalan amerikai magatartás odavezetett, hogy Kína a hírek szerint áttekinti technológiai vállalatai kitettségét az USA-ból érkező beszállítóknak és felpörgeti saját technológiai iparának tevékenységét. Például erősen fejlesztik a hazai chipgyártást.

A kormány Made in China 2025 programjában azt a célt tűzték ki, hogy 2020 végére az ország vállalatai állítsák elő a Kínában felhasznált félvezetők 40 százalékát. Ezt 2025-re 70 százalékra akarják emelni.

Jelenleg csak az országban felhasznált chipek 16 százalékát állítják elő Kínában - derült ki a Center for Strategic and International Studies kutatóintézet korábbi jelentéséből -, ráadásul a félvezetőknek csak felét készítik kínai tulajdonú vállalatok.

Roche arra számít, hogy a kereskedelmi háborúnak - a felek között októberben kezdődő tárgyalások ellenére - nem lesz vége mostanában. Az USA és Kína konfliktusa ugyanis valójában nem erről szól.

Egy emelkedő és egy hanyatló világhatalom küzdelme zajlik, ami a technológiáról és a tudás szabad áramlásáról szól, s hamar elvezet a tudást birtokló emberek szabad áramlásának korlátozásáig

- fejtegette. Egy igen széles konfliktusról van szó, ami nem halványul el attól, hogy egyik vagy másik frontján átmeneti tűzszünetet kötnek a felek.