A vízummegszorítások indoklásaként a Mike Pompeo külügyminiszter aláírásával kiadott közlemény hangsúlyozta: "a kínai kormányzat rendkívül elnyomó rendszert alakított ki ujgurok, kazahok és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő, más muszlim kisebbségekhez tartozók ellen". Hivatkozott arra is, hogy Peking internálótáborokat és mindent átható megfigyelőrendszereket működtet, valamint drákói szigorral ellenőrzi a kulturális és vallási identitás szabad kifejezését.

A külügyminisztérium intézkedése a kínai kormányzat és a kommunista párt azon tisztségviselőit érintik, akikről Washington úgy tudja, felelősségük van, vagy bűnrészesek az ujgurok, kazahok és más kisebbségiek bebörtönzésében vagy a kárukra elkövetett visszaélésekben. Ezek az emberek nem utazhatnak be az Egyesült Államokba.

A külügyi közlemény nem nevezett néven egyetlen kínai tisztségviselőt sem. Viszont emlékeztetett arra, hogy az intézkedés kiegészíti az előző nap, hétfőn hozott másik amerikai kormányzati döntést, amelynek értelmében Washington tiltólistára tett 28 kínai vállalatot és más szervezetet, mert részt vesznek a muszlim ujgur kisebbség elnyomásában.

Az amerikai diplomácia irányítója felszólította Kínát, hogy azonnal vessen véget az elnyomó hadjáratnak Hszincsiangban, bocsássa szabadon a jogellenesen fogva tartottakat, és hagyjon fel a külföldön élő kínai muszlim kisebbségek tagjait hazatérésre kényszerítő politikájával.