Agrártermékekkel növelné amerikai importját Kína

A kínai kormány képviselői a tervek szerint azt javasolják amerikai tárgyalópartnereiknek, hogy az ázsiai ország évi 30 milliárd dollárral növelné az amerikai mezgazdasági termékek importját, hogy ezzel is csökkentse a kínai külkereskedelmi többletet - írja az MTI a Bloomberg nyomán.
Szász Péter, 2019. február 21. csütörtök, 21:43
Fotó: Shutterstock

A két ország képviselői kedd óta tárgyalnak Washingtonban az átfogó kereskedelmi megállapodás mielőbbi megkötése érdekében.

Kedden és szerdán szakértői szintű egyeztetés zajlott, csütörtökön és pénteken a két ország főtárgyalói ülnek le egymással.

Donald Trump amerikai elnök március 1-jében szabta meg azt a határidőt, amíg megállapodásra kell jutni a vitás kereskedelmi kérdésekről, különben 10 százalékról 25 százalékra emelik a pótvámokat, amelyeket évente 200 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vetnek ki.

Trump elnök nemrég jelezte, hogy nem feltétlenül ragaszkodik a március 1-jei határidőhöz. Döntés még nem született a kérdésben, de egyes értesülések szerint további 60 nappal tolnák ki a kereskedelmi "tűzszünet" eredetileg 90 napban meghatározott időtartamát.

Tavaly 323 milliárd dollár amerikai deficit alakult ki a Kínával folytatott kereskedelemben.

Idén januárban a kínai külkereskedelmi többlet 27,2 milliárd dollár lett, 24 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A kínai kivitel 2,4 százalékkal, 36,5 milliárd dollárra mérséklődött, míg az amerikai termékek kínai importja 41,2 százalékkal, 9,2 milliárd dollárra esett.

Kína 2017-ben 24,2 milliárd dollár értékben importált amerikai mezőgazdasági termékeket. Tavaly ez csaknem a harmadával, 16 milliárd dollárra zsugorodott, miután Kína - válaszul a korábbi amerikai intézkedésekre - 25 százalékos vámot vetett ki az amerikai mezőgazdasági termékekre.

HOZZÁSZÓLÁSOK