Kik döntenek valójában a klímakatasztrófáról?

A klímaváltozás ügye ugyanúgy rabjává vált napjaink politikai törzsi háborújának, mint a világkereskedelem vagy a bevándorlás. Az ez ellen fellépő politikusoknak ostyába csomagolva kell beadniuk terveiket az átlagos szavazóknak, hogy ne voksoljanak a fenyegetést bagatellizáló ellenfeleikre.
Komócsin Sándor, 2019. július 14. vasárnap, 19:03
Fotó: Getty Images

A klímaváltozás fenyegetése veszedelmes politikai témává vált, mert része lett napjaink törzsi politikai háborújának a globalizációt elfogadó liberálisok és az azt elutasító nacionalisták között - vezeti fel cikkét Gideon Rachman, a Financial Times (FT) publicistája. Scott Morrison 2017-ben egy szatyornyi szenet lóbálva jelent meg az ausztrál parlamentben, ahol arra kérte képviselőtársait, hogy támogassák a fosszilis energiahordozók további felhasználását. Baloldali kollégái kigúnyolták, ám ő nevetett a történet végén: az általa vezetett konzervatív koalíció váratlan győzelmet aratott a legutóbbi választáson, és Morrison lett Ausztrália miniszterelnöke.

Ez a történet az FT szakírója szerint komoly tanulsággal szolgál azon európai és észak-amerikai politikusoknak, akik a klímaváltozás megelőzéséért kampányolnak. Mindazok, akik radikális megoldásokkal állnak elő a globális felmelegedés lefékezése érdekében, súlyos választási vereséget kockáztatnak az olyanokkal szemben, mint Morrison. Ha nem tudják meggyőzni a szavazókat arról, hogy a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítása nem jár egyben életszínvonaluk csökkenésével, biztos kudarcra számíthatnak.

Önmagáért beszél

Az európai és amerikai klímaaktivisták hajlamosak azt hinni, hogy az egymást követő extrém időjárási periódusok - gigantikus hőhullámok, pusztító viharok, szárazságok és áradások - meggyőzik az embereket arról, hogy radikális beavatkozásra van szükség a globális felmelegedés megfékezése érdekében. (Nyugat-Európában például 40 Celsius-fok feletti forróság borzolta az emberek idegeit június végén.)

Csakhogy az ausztrál példa azt mutatja, hogy a durva időjárás okozta ijedtség nem feltétlenül jelenik meg a választók szavazatában, azaz ennek alapján nem lehet arra számítani, hogy a klímavédelemmel kampányoló politikusok nyerik a választásokat. Főleg ha katasztrófa megelőzéséhez szükséges pénzt adóemelésekkel kell előteremteni vagy szigorítani kell az autózás feltételeit, ami kiválthatja a személyautót élete egyik totemoszlopaként kezelő középosztály elutasítását.

Nehogy má'!

Ausztráliában 2018-2019 soha nem látott forróságot hozott, amelyhez szárazságok, árvizek, erdőtüzek áradások és egy nagy halpusztulás is társult. A közvélemény-kutatások szerint a kontinensnyi sziget lakói a klímaváltozást tartják a legsúlyosabb nemzetbiztonsági kérdésnek. Morrisonnak azonban sikerült munkáspárti ellenfeleit városi sznoboknak beállítani, akik klímavédelmi javaslatai meg fogják fosztani az ausztrálokat pick-up kisteherautóiktól és megszokott vasárnapi sültjüktől. Nehogy má' le kelljen adnom az autómat! - gondolta az átlagszavazó, és Morrisonra koalíciója mellé tette az X-et.

Ez a taktika tehát bevált. Több mint egy évtizeddel azután, hogy Kevin Rudd korábbi munkáspárti miniszterelnök korunk morális problémájának írta le a globális felmelegedés megállítását, aminek felül kell írnia a napi politikai szempontokat, Ausztrália tovább növeli az üvegház hatású gázok kibocsátását és a fosszilis energiahordozók exportját. És ez a minta megismétlődhet máshol is.

Csak azért is

Greta Thunberg tinédzser klímaaktivista, aki a korosztálya jövőéért protestálva azonnal beavatkozást követelt a klímaváltozás megfékezésére, politikai celebbé vált. Alexandria Ocasio-Cortez, az amerikai baloldal sztárja, politikája központi elemévé tette ezt a törekvést és a 2020-as elnökválasztás minden demokrata jelöltje első helyen kezeli az ügyet. A május végi európai uniós választás egyik nyertes politikai csoportja a zöldek voltak - például Németországban jelentősen megerősödtek. Ez azt sejteti, hogy a legjobb, amit a baloldal tehet, ha a klímavédelmet helyezi politikája középpontjába.

Láthatóak azonban a jelei annak, hogyan futhat vakvágányra az a politika. Franciaországban a sárga mellényesek hónapokon át tartó kormányellenes tiltakozását az váltotta ki, hogy kicsit drágultak az üzemanyagok, amit a vidéki franciák életszínvonaluk elleni merényletként éltek meg. Akárcsak Ausztráliában a klímaváltozás azonnal a világnézeti háború részévé vált. Minél inkább nyomják a városi liberálisok, hogy drasztikus intézkedésekre van szükség ezen a téren, annál inkább használják fel ezt a témát a nacionalista populisták az "elit" elleni hangulat keltésére.

Megoldás lehet

Borítékolható, hogy ha a demokraták a klímavédelemmel kampányolnak az elnökválasztáson, akkor Donald Trump, a regnáló elnök azonnal mozgósítja az úgynevezett feláldozhatókat, azaz azoknak az ipari államoknak - Michigan, Ohio, Pennsylvania - a szavazóit, akiknek 2016-os választási győzelmét köszönhette, és akik különösen fogékonyak arra az érvre, hogy a klímavédelem - akárcsak az elmúlt évek sztár témái: a globalizáció, a szabadkereskedelem - megint az ő munkahelyeik elvesztésével jár majd.

A demokraták is számítanak erre, legalábbis ezt jelzi, hogy igyekeznek gazdasági ügyként tálalni a globális felmelegedés megakadályozását. Azt ígérik, hogy állami beavatkozással olyan technológiai változást indítanak el a cél elérése érdekében, ami javítani fogja az átlag amerikaiak életét és munkahelyeket teremt. Ezt nevezik Green New Dealnak. Legtöbb elnökjelöltjük immáron támogatja ezt a megközelítést. Ez talán működhet: attól függ, meg lehet-e szerezni ezzel az ígérettel az USA középnyugati rozsdaövezetében lakó szavazók voksát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2019.07.14 22:43

@na4: Igazad van , a klímaváltozás adatokkal alátámasztott tény, de nincs bebizonyítva, hogy azt az emberi tevékenység okozza.

A környezetszennyezés viszont valóban súlyos probléma, ez ügyben van teendő bőven.
.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.07.14 20:52

Ez a klíma hiszti a zöldfasiszta maffia műve, a történelem egyik legnagyobb átverése. Klímaváltozás mindig is volt és mindig is lesz, annak asztronómiai okai vannak, nem pedig emberi. Ez az időközben óriásira duzzadt siserehad állami pénzekből, mások adójából, mások nyakán él. Mihelyt az emberek megértik, hogy a klímaváltozást nem az emberiség okozza, akkor ezeket azonnal kirúgják. Ezért egyre hangosabban rinyálnak, hogy minél több pénzt kunyeráljanak az ostoba politikusoktól.

Amire viszont tényleg oda kell figyelni, az a környezet szennyezés. Na azt a minimumra kell szorítani valóban, és maximálisan újra kell hasznosítani mindent. De ez nem a klímaváltozás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html