A Conference Board kutatóintézet csütörtökön azt közölte, hogy decemberben 128,1 pontra süllyedt a fogyasztói bizalmi index a novemberi 136,4 pontról.

A mutató októberben 18 éves csúcson, 137,9 ponton állt. Elemzők decemberre kevésbé romló indexre, 133,7 pontra számítottak.

Az index 144,7 ponton tartja történelmi rekordját, ezt 2000 novemberében érte el.

A jelenlegi helyzet megítélésének almutatója a novemberi 172,7 pontról 171,6 pontra gyengült. A következő fél évre vonatkozó várakozási alindex a novemberi 112,3 pontról - 2016 novembere óta legalacsonyabb szintre -, 99,1 pontra esett.

A fogyasztói bizalmat gyengíti, hogy novemberhez képest kevesebben számítanak arra, hogy nő a munkahelyek száma és többen arra, hogy romlanak az üzleti kilátások a következő hat hónapban - írta az MTI.

A friss adatok alapján nő a lakosság aggodalma azzal kapcsolatban, hogy a következő fél évben a gazdasági növekedés üteme lassul - momdta Lynn Franco, a Conference Board igazgatója.

A Conference Board mutatója - a Michigan egyetem hangulatindexével együtt - a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék a fogyasztás alakulását. A személyi fogyasztás az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.