A koronavírus miatt behúzták a féket az amerikaiak - halasztják a lakásvásárlást

Jelentősen, több mint négy éve nem látott mértékben zuhant az eladott használtlakások száma az Egyesült Államokban idén márciusban, elsősorban azért, mert a koronavírus-járvány miatt sokan úgy döntöttek, hogy elhalasztják a vásárlást - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. április 21. kedd, 17:59
Fotó: Stocksnap

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) kedden azt közölte, hogy márciusban az előző havinál 8,5 százalékkal kevesebb használt lakást adtak el. Elemzők némileg kisebb, 8,1 százalékos csökkenésre számítottak a február 6,3 százalékos növekedést követően. Tavaly márciushoz képest 0,8 százalékkal nőtt a tulajdonost cserélő lakások száma.

Az eladások márciusi ütemével számolva egy teljes évben 5 millió 270 ezer lakáseladás lenne. Elemzők 5,30 milliós számot vártak a februári 5,76 millió után.

Márciusban a használt lakások mediánára éves szinten 8 százalékkal, 280 600 dollárra nőtt, és már a 97. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben.

Az eladások márciusi üteme mellett 3,4 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást a februári 3,1 hónap után. Szakértők szerint az egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene.

Az amerikai lakáspiacon a használt ingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

HOZZÁSZÓLÁSOK