Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 20,8 százalékkal 88,2 pontra süllyedt a februári 111,4 pontról. Tavaly márciushoz képest ez 16,3 százalékos csökkenés, egy éve még 105,8 ponton állt az index.
Elemzők havi 10 százalékos csökkenést vártak a februári 2,3 százalékos emelkedés után.

A NAR statisztikája a folyamatban levő lakásértékesítésekről a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számán alapul, a tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza rámutatott: a koronavírus-járvány átmenetileg nehézségeket okoz az ingatlanpiacon. Ahogy azonban a fogyasztók jobban hozzászoknak a fizikai távolságtartáshoz, illetve a gazdaság lassú és biztonságos megnyitásával, újra megjelennek a hirdetések és a vevők, különös tekintettel az alacsony jelzáloghitel-kamatokra.

A szokásos tavaszi vásárlási szezon az idén elmarad, és a piaci felpattanás nem lesz elégséges ahhoz, hogy a második negyedévi kiesést pótolja. Összességében az idén 14 százalékkal csökkenhet a használtlakás-értékesítések száma - tette hozzá Lawrence Yun.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac statisztikája szerint a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az április 23-ával végződött héten 3,33 százalék, míg egy évvel ezelőtt 4,20 százalék volt. A 30 éves jelzáloghitelek kamata 2018. novemberben 4,94 százalékon tetőzött. A 15 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 2,86 százalékra esett az egy évvel ezelőtti 3,64 százalékról.