Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 40,9 pontra csökkent a februári 49,6 pontról. Ez némileg meghaladja az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 40,5 pontot, de a felmérések történetében még így se volt soha ilyen alacsony ez az érték. A gazdaság magánszektorát alapvetően a járvány gyors terjedése, illetve a megfékezésére hozott szigorú intézkedések terítették le - írta az MTI.

A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 39,8 pontra zuhant a februári 49,4 pontról, ami ugyancsak kedvezőbb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 39,1 pontos értéknél. Az adatok gyűjtésének kezdete, 2009 októbere óta azonban így is ez a legalacsonyabb szint. A kereslet csökkenésének következtében soha nem látott mértékben estek vissza az új megrendelések, a foglalkoztatottak száma pedig 2009 decembere óta a leggyorsabb ütemben szűkült. A 12 hónapra előremutató gazdasági várakozások ugyancsak rekordalacsony szintre süllyedtek, mert bizonytalan, hogy mennyi ideig húzódik el a gazdaságot megbénító járvány.

A feldolgozóipari mutatót szerdán hozta nyilvánosságra a Markit, értéke 48,5 pontra csökkent a februári 50,7 pontról, kedvezőtlenebb volt az előzetesen közölt 49,2 pontnál. Az új megrendelések állománya 2009 júniusa óta nem tapasztalt gyors ütemben csökkent, az elbocsátások pedig utoljára 2009 októberében látott ütemre gyorsultak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A BMI-adatok azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság évesítve nagyjából 5 százalékkal zsugorodott márciusban, de a járvány megfékezését célzó további intézkedések hatására valószínűleg még erősebb lesz és valamikor a második negyedévben éri el tetőpontját a csökkenés üteme - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy az IHS Markit várakozásai szerint az Egyesült Államok hazai összterméke 2020-ban 5,5 százalékkal fog csökkenni.