Brutális vámmal bünteti Mexikót Trump a bevándorlás miatt

Öt százalék vámot vet ki június 10-től az Egyesült Államok minden mexikói árura, hogy ezzel kényszerítse rá az országot az déli határra egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai illegális bevándorló feltartóztatására - szemlézi a Donald Trump bejelentéséről szóló MTI hírt az Index.
Szepesi Anita, 2019. május 31. péntek, 11:05
Fotó: Pixabay

A vámtarifa fokozatosan növekedni fog, amíg nem találnak megoldást az illegális bevándorlásra, s ha ez megtörténik, eltöröljük - idézte az MTI Trump egy Twitter-bejegyzését. Az ügyről a Fehér Ház által kiadott elnöki nyilatkozat leszögezi, hogy a kivetett vámtarifát minden hónap 1-jétől újabb 5 százalékkal emeli majd az Egyesült Államok, így október 1-jétől a vámteher már 25 százalékot tehet majd ki - derül ki a portál cikkéből.

"Mexikó hallgatólagos együttműködése, amellyel lehetővé teszi ezt a tömeges behatolást, vészhelyzetet teremt, és rendkívüli fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára és gazdaságára nézve" - Lnyilatkozta Trump, aki szerint Mexikó "könnyedén megfékezhetné könnyedén megfékezhetné az illegális bevándorlók áradatát, sőt visszajuttathatná őket saját hazájukba".

Lépését Trump egy olyan pillanatban jelentette be, amikor kormánya éppen azon dolgozik, hogy aláírjanak egy amerikai-mexikói-kanadai kereskedelmi egyezményt, amely a megszűnt Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) helyébe lépne.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK