Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megszavazott összeg az amerikai-mexikói határon kialakult helyzet javítását célozza a többi között az illegális migránsokat fogadó gyűjtőközpontok túlzsúfoltságának enyhítésével, a higiéniai és orvosi ellátás javításával, valamint a kiskorúak jobb ellátásával. Az összeget kerítésépítésre vagy más célokra nem lehet felhasználni.

A törvényjavaslatot a képviselőház ugyan megszavazta, de a jövője bizonytalan. A szenátus egy saját törvénytervezeten dolgozik, a Fehér Ház pedig - mint jelezte - várhatóan vétót emel a képviselőházi változat ellen, arra hivatkozva, hogy az elfogadott javaslat ellehetetleníti a kormányzat határvédelmi erőfeszítéseit.

Donald Trump elnök május elsején kérte a segélycsomagot a határon őrzött illegális migránsok elszállásolásához, szállításához, élelmezéséhez és általában a határvárosokban lévő befogadó központok helyzetének javításához.

A demokraták a voksolás előtt jelezték: a segélycsomaggal csupán a humanitárius válságot kívánják enyhíteni, és ez nem azt jelenti, hogy támogatnák a kormányzat erőfeszítéseit az illegális migráció visszaszorítására, a migránsok elbátortalanítására. "Törvényhozásunk döntése szavazat a migránsgyermekekkel kegyetlenül bánó kormányzati politikával szemben. Ez a törvény nem finanszírozza a kormány kudarcot vallott tömeges fogva tartási politikáját. Ehelyett a fogva tartás olyan hatékony és humánus alternatíváit finanszírozza, amelyek már bizonyítottan sikeresek" - fejtette ki Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök a voksolás előtt.

A képviselőházban kisebbségben lévő republikánus frakció vezetője, Kevin McCarthy "ámításnak" nevezte a törvénytervezetet, mondván, hogy az nem segíti a hatóságok és a rendfenntartó erők munkáját.

Közben a texasi Clintben kialakított menedékközpontból az ott uralkodó rossz állapotok miatt hétfőn elhozott több mint háromszáz, szülők és felnőttek kísérete nélküli migránsgyermek közül mintegy százat kedden este visszaszállítottak az intézménybe. A többi központ túlzsúfoltsága miatt ugyanis másutt nem tudták elhelyezni őket.