Nem változott a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

A várt csökkenés helyett stagnált az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten - írja az MTI a washingtoni munkaügyi minisztérium adatai nyomán.
Szász Péter, 2019. november 21. csütörtök, 20:13
Fotó: Pixabay

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 227 ezer volt a november 16-án zárult héten, ami megegyezett az egy héttel korábbival. Elemzők alacsonyabb, 219 ezres értéket vártak. Már a 246. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 3500-zal, 221 ezerre nőtt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 3 ezerrel, 1 millió 695 ezerre emelkedett a november 9-ével végződött héten. Már a 136. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 3 ezerrel, 1 millió 693 ezerre nőtt. Ez a szám 133. hete áll kétmillió alatt.

Jóllehet a gazdasági növekedés lassulásával párhuzamosan a foglalkoztatottság is szerényebb ütemben bővül, az adatok azt mutatják, hogy a munkaerőpiaci helyzet továbbra is stabil. Az amerikai gazdaságban az idén havi átlagban 167 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami azonban jóval kevesebb a tavalyi 223 ezres átlagnál. Ahhoz, hogy a munkaerőpiac lépést tudjon tartani a munkaképes korú lakosság növekedésével, havi százezer új állásra van szükség.

Októberben a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 128 ezerrel bővült az előző havi 180 ezres növekedés után. Elemzők 95 ezres emelkedésre számítottak októberről. A munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 3,6 százalékra emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK