Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 751 ezer volt az október 31-ével zárult héten, ami 7 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 758 ezernél. Elemzők ennél jobb adatot, 732 ezres számot vártak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - négyezerrel, 787 ezerre süllyedt. Tavaly ilyenkor még 215 ezren állt a mozgóátlag.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma az október 24-ével végződött héten 538 ezerrel, 7 millió 285 ezerre csökkent. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 827 ezer 250-nel, 8 millió 244 ezer 500-ra süllyedt. Ez még mindig majdnem ötszöröse az egy évvel korábbi 1,69 milliós számnak.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 31,4 százalékkal, majd július-szeptemberben 33,1 százalékkal nőtt, részben a kormányzat több mint 3000 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagjának köszönhetően.

Az újabb gazdaságösztönző intézkedések hiányában és az új koronavírussal megfertőződöttek számának drasztikus emelkedésével a gazdaság növekedése meredeken lassult a negyedik negyedév elején. Októberben a vártnál sokkal kevésbé nőtt a foglalkoztatottság, és az amerikai gazdaság kétharmadát lefedő szolgáltatási ágazat teljesítménye csökkent.

Bár az októberivel együtt május óta közel 12 millió állást sikerült visszaállítani, ez még mindig csak valamivel több mint fele a koronavírus-járvány első két hónapjában felszámolt 22 millió munkahelynek. Elemzők attól tartanak, hogy a járvány fellángolása miatt tovább lassulhat a foglalkoztatottság növekedése.